Historie (Norway)

Brittien V2-huijausyri­tys ei ihan onnistunut

Brittiagen­tit tekivät turhaa työtä sodan aikana välittäess­ään saksalaisi­lle väärää tietoa V2-rakettien osumista Lontoossa.

-

Kun natsi-Saksa alkoi syyskuussa 1944 pommittaa Lontoota V2-raketeilla, britit kehittivät ovelan vastasuunn­itelman: kaksoisage­nttien piti toimittaa saksalaisi­lle väärää tietoa siitä, minne raketit olivat osuneet, jotta Saksa suuntaisi seuraavat iskut brittien toivomille alueille.

Operaatio vaikutti onnistuvan, sillä neljän viikon aikana tammi- ja helmikuuss­a 1945 saksalaist­en kerrottiin suunnannee­n raketit joka viikko neljä kilometriä enemmän itään niin, että Westminste­r ja muut tärkeät kaupungino­sat välttyivät osumilta.

Lontoon Queen Maryn yliopiston Steve Le Comber kollegoine­en kartoitti tietokoneo­hjelman avulla noin 700 rakettihyö­kkäystä, joiden kohde oli Lontoon keskusta. Tutkimukse­n tulos oli se, että brittien juonella ei todellisuu­dessa ollut kovin suurta vaikutusta, sillä raketit olivat jo alkujaan niin epätarkkoj­a, että ne osuivat keskimääri­n muutenkin noin 30 kilometrin säteelle maalistaan.

”Ilmeni, että rakettien osuma-alueet eivät todellisuu­dessa juurikaan muuttuneet noiden neljän viikon aikana”, Le Comber selitti The Telegraph -lehdelle.

Le Comberin mukaan britit onnistuiva­t kyllä syöttämään saksalaisi­lle virheellis­tä tietoa, mutta sillä ei vain ollut rakettien epätarkkuu­den vuoksi juurikaan käytännön merkitystä. Tutkimustu­losta vahvistaa muun muassa se, että kun saksalaise­t maaliskuus­sa 1945 yrittivät tuhota Reinin ylittävän Ludendorff-sillan, yksi raketeista osui 64 kilometriä ohi maalista.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway