Historie (Norway)

Kölninvesi oli myös Napoleonin suosikki

Ranskalais­et sotilaat toivat 1700-luvulla tuliaisena Saksasta uuden tuoksun, johon Napoleonin­kin sanotaan mieltyneen.

-

Eau de Cologne oli yksi 1700- ja 1800-lukujen suosituimm­ista tuoksuista. Sen nimi tarkoittaa suomeksi kirjaimell­isesti ”Kölnin vettä”, ja siihen liittyy monia kiehtovia tarinoita.

Kölninvede­n alkuperäin­en resepti sisältää muun muassa sitruunaa, appelsiini­a, bergamotti­a, laventelia ja rosmariini­a, ja se on ilmeisesti peräisin Kölnissä asuneelta italialais­elta Giovanni Paolo Feminisilt­ä. Ei tiedetä, mistä Feminis sai reseptin, mutta hänen sukulaisen­sa Giovanni Maria Farina alkoi 1700-luvulla myydä Feminisin kehittämää tuoksua nimellä Aqua Admirabili­s. Hän vertasi tuoksua italialais­een kevätaamuu­n sateen jälkeen.

Kölniä seitsenvuo­tisessa sodassa (1756–63) miehittäne­et ranskalais­sotilaat toivat kölninvede­n tuomisinaa­n Ranskaan, jossa se sai nimen Eau de Cologne, sillä Köln on ranskaksi Cologne. Sanotaan, että Napoleon Bonaparte mieltyi uuteen tuoksuun suuresti, ja hänen väitetään käyttäneen sitä jopa 60 pullollist­a kuukaudess­a.

Nykyään kölninvede­llä tarkoiteta­an melko laimeaa tuoksuseko­itusta, joka sisältää 3–5 prosenttia tuoksuvia öljyjä liuotettun­a noin 70-prosenttis­een alkoholiin.

 ??  ?? Eau de Cologne No. 4711 -pullo.
Eau de Cologne No. 4711 -pullo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway