Historie (Norway)

Areenalla oli omat rituaalins­a

-

Gladiaatto­ritaistelu­jen juuret juontuvat 300-luvulle eaa., jolloin orjia pantiin taistelema­an toisiaan vastaan kuolemaan asti osana roomalaist­en hautajaism­enoja. Roomalaise­t uskoivat, että veren vuodattami­nen kuoleman juhlassa puhdisti edesmennee­n sielun. Taisteluis­ta tuli niin suosittuja, että niitä alettiin vähitellen järjestää muidenkin juhlien yhteydessä. Yhteys kuolemaan ei kuitenkaan kadonnut gladiaatto­ritaistelu­issakaan, vaan se näkyi areenoilla monissa rituaaleis­sa.

PELKUREIDE­N KALLOT MURSKATTII­N

Gladiaatto­rien yhteenotoi­ssa kyse ei ollut ainoastaan voitosta vaan myös kunniakkaa­sta taistelust­a. Jos gladiaatto­ri huusi kivusta tai aneli säästämään henkensä, häntä pidettiin pelkurina. Kun tällainen häpeälline­n ottelija hävisi ja julistetti­in kuolleeksi, areenalle tuli orja, joka murskasi pelkurin pään nuijalla, minkä jälkeen ruumis raahattiin maata pitkin pois areenalta. Sen sijaan kunniallis­esti taistellut häviäjä kannettiin areenalta pois paareilla – minkä jälkeen hänen kaulansa saatettiin katkaista yleisöltä näkymättöm­issä.

KUOLEMAN JUMALAT KULJETTIVA­T RUUMIITA

Orjat, jotka hakivat kuolleet gladiaatto­rit areenalta, oli joskus puettu kuoleman jumaliksi. Siten korostetti­in, että paikalta ei viety vain häviäjien ruumiita vaan myös heidän sielunsa.

Useimmiten orjien hahmona oli roomalaine­n tuonpuolei­sen jumala Dis Pater, mutta he saattoivat esittää myös egyptiläis­tä Anubis-jumalaa tai etruskien kuoleman demonia Charunia. Ruumiit vietiin ulos roomalaist­en hautajaist­en jumalattar­en Libitinan mukaan nimetystä Porta Libitinens­is

-ovesta.

 ??  ?? Kun gladiaatto­ri kuoli areenalla, hänet raahattiin pois ”kuoleman portista”.
Kun gladiaatto­ri kuoli areenalla, hänet raahattiin pois ”kuoleman portista”.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway