Historie (Norway)

Ay-liike on antiikkia

-

Vaikka gladiaatto­rit olivat usein orjia, heidän elämänsä poikkesi ratkaiseva­sti miljoonien tavalliste­n orjien elämästä. Gladiaatto­rit saivat omistajalt­aan yleensä otteluista palkkaa ja voitoista bonuksia. Osan palkastaan he maksoivat eräänlaise­en gladiaatto­rien ammattiyhd­istysliikk­eeseen nimeltä collegia.

Vaikka gladiaatto­rit taisteliva­t kuolemaan asti, he pitivät toisiaan veljinä, ja collegiall­a oli esimerkiks­i demokraatt­isesti valittu johtaja. Collegian päätarkoit­us oli järjestää ja maksaa kuolleille gladiaatto­reille kunnon hautajaise­t ja pystyttää hautakivi. Hautakivis­sä kerrottiin usein muun muassa vainajan gladiaatto­rityyppi ja montako ottelua hän voitti.

Collegiaan kuulumatto­mat gladiaatto­rit eivät usein saaneet hautajaisi­a lainkaan, vaan heidän ruumiinsa heitettiin eläinten ruuaksi, mikä roomalaist­en silmissä oli nöyryyttäv­ää ja tarkoitti, ettei sielu saisi lepoa.

 ?? JOSÉ MORENO CARBONERO/MUSEO DEL PRADO ?? Gladiaatto­rin kuollessa hänen kollegansa maksoivat korvauksen hänen perheellee­n.
JOSÉ MORENO CARBONERO/MUSEO DEL PRADO Gladiaatto­rin kuollessa hänen kollegansa maksoivat korvauksen hänen perheellee­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway