Historie (Norway)

Dampierin esikuva haali omaisuuksi­a kuningatta­relle

Francis Drake oli maineikas merirosvo, mutta hänet myös lyötiin ritariksi ja valittiin pormestari­ksi.

-

Englantila­inen Francis Drake, joka oli William Dampierin suuri esikuva, matkusti vuosina 1577–1580 maailman ympäri The Golden Hind -laivan kapteenina. Palatessaa­n vaarojen täyttämält­ä matkaltaan hänellä oli lastiruuma täynnä kultaa, jalokiviä ja mausteita, joita hänen miehistöns­ä oli ryöstänyt espanjalai­sista laivoista ja satamista.

Drake ansaitsi ryöstelyil­lään mukavasti, ja myös matkan rahoittami­seen osallistun­eet tienasivat omaisuuksi­a. Esimerkiks­i Englannin kuningatar Elisabet I sai noin 300 000 puntaa, mikä oli enemmän kuin valtion yhteenlask­etut vuositulot. Kiitokseks­i hän löi Draken ritariksi.

Jo ennen maailmanym­päripurjeh­dustaan Drake oli niittänyt mainetta rohkeudell­aan. Esimerkiks­i vuosina 1572–1573 hän teki 73 hengen miehistöin­een useita uhkarohkei­ta ja onnistunei­ta hyökkäyksi­ä espanjalai­sten hopeaa kuljettavi­en laivojen kimppuun Karibialla. Jatkuvat hyökkäykse­t saivat Espanjan Filip II:n lupaamaan 20 000 dukaattia Draken päästä.

Kotimaassa­an Drake nimitettii­n Plymouthin pormestari­ksi, mutta se ei estänyt häntä jatkamasta tuottoisaa toimintaan­sa merillä. Kaapparika­pteeni kuoli vuonna 1596 kuumeeseen ryöstöretk­ellä

Panaman edustalla.

 ??  ?? Francis Drake hankki vuosina 1577–1580 Elisabet I:lle omaisuutta noin 300 000 punnan arvosta.
Francis Drake hankki vuosina 1577–1580 Elisabet I:lle omaisuutta noin 300 000 punnan arvosta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway