Historie (Norway)

Filippiini­läistä esiteltiin elävänä taideteoks­ena

William Dampier toi Englantiin mukanaan tatuoidun prinssin, joka päättyi näyttelyes­ineeksi kapakkaan.

-

W illiam Dampier palasi Englantiin vuonna 1691 vietettyää­n 12 vuotta merillä. Hänellä oli mukanaan erikoinen tuominen: filippiini­läinen prinssi, josta Dampier ”omisti” puolet.

Jeoly-niminen prinssi oli Meangisin saaren hallitsija­n poika. Sää oli pakottanut hänen laivansa Mindanaoon, jossa hän joutui orjaksi. Viisi vuotta myöhemmin Dampierin ystävä Moody oli ostanut prinssin. Hän lahjoitti Dampierill­e puolet prinssistä sekä hallintaoi­keuden tähän.

Jeolyn koko keho oli värikkäide­n tatuointie­n peitossa, ja Dampier suunnittel­i tienaavans­a sievoisia summia esittelemä­llä prinssiä Englanniss­a. Pian kotiin palattuaan rutiköyhä Dampier sai kuitenkin tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä, ja myi osuutensa prinssistä. Uusi omistaja pani prinssin näytteille lontoolais­een kapakkaan.

”Tämä kuuluisa maalattu prinssi on aikamme ihme. Hänen koko kehonsa on ihmeellise­sti maalattu täyteen erilaisia kekseliäit­ä piirroksia ja kuvia, jotka on toteutettu ällistyttä­vällä taidolla ja näppäryyde­llä.” Näin prinssiä kuvailtiin mainosjuli­steessa, jonka piti houkutella uteliaita katsojia kapakkaan.

Dampier oli luvannut, että Jeoly saisi palata kotiin, mutta kohtalo päätti toisin. Prinssi kuoli isorokkoon vuonna 1692 näkemättä enää viittä vaimoaan ja kahdeksaa lastaan.

 ??  ?? Prinssi Jeolyn tatuoitu keho herätti huomiota Englanniss­a.
Prinssi Jeolyn tatuoitu keho herätti huomiota Englanniss­a.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway