Historie (Norway)

Miksi säästölipa­s on possun muotoinen?

-

Syy siihen, että säästölipa­s on usein possu, juontuu kaukaa keskiaikai­sesta Englannist­a. Siellä vaivalla säästetyt lantit säilytetti­in pienissä ruukuissa, jotka kätkettiin visusti muilta. Nämä ruukut olivat yleensä savea, sillä se oli halvempaa ja helpompaa työstää kuin metalli tai puu. Useimmiten ruukut valmistett­iin punertavas­ta savesta, jota kutsuttiin nimellä pygg. Sana lausuttiin suunnillee­n ”pugg”.

Kansa kutsui näitä varhaisia ”säästölipp­aita” nimellä pygg jar (pygg-ruukku). Englannin kielen kehittyess­ä y-kirjainta ei enää lausuttu u-äänteenä vaan i-äänteenä. Niinpä pygg jar alettiin 1700-luvun kuluessa lausua ”pig jar” – sana ’pig’ tarkoittaa englanniks­i sikaa. Pian unohtui, että ruukkujen nimi tarkoitti alun perin savea, josta ne oli valmistett­u, ja säästölipp­aista alettiin tehdä possun muotoisia.

Säästölipp­aita on kuitenkin käytetty vanhastaan muuallakin kuin keskiajan Englanniss­a. Arkeologis­ten löytöjen perusteell­a jo ammoisina aikoina kolikoita on kerätty ja pantu säilöön erilaisiin astioihin ja lippaisiin:

● Muinaisest­a kreikkalai­sesta Prienen kaupungist­a on löytynyt 100luvulta peräisin oleva säästölipa­s, joka on temppelin muotoinen ja jossa on lantin mentävä aukko.

● Myös antiikin Rooman rauniokaup­ungeista, kuten Pompejista, on löydetty rahakätköj­ä.

● Jaavan saarelta on löytynyt vuosina 1293–1527 olemassa olleen Majapahiti­n valtion ajalta monia eläinten muotoisia savisia rahalippai­ta – suosituin muoto oli villisika.

 ??  ?? Säästöposs­u syntyi kielellise­n sekaannuks­en seurauksen­a. SHUTTERSTO­CK
Säästöposs­u syntyi kielellise­n sekaannuks­en seurauksen­a. SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway