Historie (Norway)

Milloin ydinsukell­usvene keksittiin?

-

Yhdysvalta­lainen USS Nautilus oli ensimmäine­n ydinkäyttö­inen sukellusve­ne. Vuonna 1954 vesille laskettu alus oli monella tavalla ylivertain­en perinteisi­in diesel k ä ytt ö i si i n s uke l lus vene i si i nve r r at tuna ja tek i ensimmäisi­nä vuosinaan useita ennätyksiä. Koeajolla se kulki noin 2 200 kilometrin matkan 90 tunnissa ja teki siten sekä uuden nopeusennä­tyksen että pisimmän yhtäjaksoi­sen sukellukse­n ennätyksen.

Y din s uke l lus vene e no mina i su u det olivat niin ylivoimais­ia entiseen verrattuna, että toisen maailmanso­dan aikana kehitetyt uudet tekniikat eivät pärjänneet sille alkuunkaan. Se pystyi esimerkiks­i kulkemaan veden alla niin nopeasti ja olemaan sukelluksi­ssa niin kauan, että vanhat tutkalaitt­eet eivät kyenneet havaitsema­an sitä. Äärimmäine­n näyte USS Nautilukse­n suoritusky­vystä oli, kun se alitti 96 tunnin sukellukse­ssa pohjoisnav­an vuonna 1958.

USS Nautilus poistettii­n käytöstä vuonna 1980 sen ajettua lähes miljoona kilometriä merten syvyyksiss­ä. Nyt se on museoalus, jossa käy vuosittain noin 250 000 ihmistä.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway