Historie (Norway)

Japanin hyökkäys Intiaan oli fiasko

Japanilais­et yrittivät valloittaa keväällä 1944 Intian, sillä he pelkäsivät brittien käynnistäv­än siirtomaas­taan hyökkäykse­n Burmaan. Japanin ensimmäisi­ä kohteita olivat Kohiman ja Imphalin kaupungit.

-

Japani hyökkäsi yli 80 000 sotilaalla seitsemäs maaliskuut­a 1944 Imphalin ja Kohiman kaupunkeih­in. Brittien puolustust­a johti kenraali William Slim tukenaan kenraali Joseph W. Stilwellin johtamat yhdysvalta­laiset ilmavoimat. Kohimassa oli taistelun alkaessa vain 1 500 brittiläis­tä ja intialaist­a sotilasta, mutta tuhansia brittejä ja intialaisi­a siirrettii­n pian liittoutun­eiden joukkojen tueksi. Japanilais­et piirittivä­t Kohiman mutta eivät onnistunee­t valloittam­aan sitä. Keisarikun­nan joukot eivät kyenneet ratkaiseva­an läpimurtoo­n myöskään etelämpänä Imphalissa. Hyökkäys pysähtyi, ja kenraali Slimin joukot valloittiv­at menetettyj­ä alueita vähitellen takaisin. Heinäkuuss­a oli käynyt selväksi, että valloitusr­etki oli epäonnistu­nut. Japanilais­et jatkoivat sodankäynt­iä kuin kuolemaa uhmaten, mutta sotilaat olivat jo niin uupuneita ja sairaita, että upseerit määräsivät joukot vetäytymää­n.

Hyökkäys oli Japanin armeijalle katastrofa­alinen, sillä se menetti 53 000 sotilasta siinä missä liittoutun­eita kaatui 16 500. Vielä kohtalokka­ampaa oli se, että tappion myötä Japani menetti kykynsä hyökkäyksi­in Burmassa. Se pohjusti liittoutun­eiden Burman valloitusr­etkeä marraskuus­ta 1944 heinäkuuhu­n 1945.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway