Historie (Norway)

Roomassa murrettiin leipää

-

Antiikin Roomassa hääjuhlien kohokohta oli se, kun vieraat mursivat mustaceum-nimistä leivonnais­ta morsiamen pään päällä. Sitten morsian ja sulhanen söivät osan leivän muruista. Perinteen tarkoitus oli tuoda onnea avioliitto­on.

Keskiajan Englanniss­a kasattiin vehnäsämpy­löitä niin suureksi keoksi, että morsiuspar­i saattoi juuri ja juuri suudella toisiaan sen yli kaatamatta sitä. Kakkua ei tarjottu, vaan The Accomplish­t Cook (Taidokas kokki) -keittokirj­an vuoden 1685 painoksen mukaan britit nauttivat häissä yleensä lihapiirak­kaa.

Kirjassa kuvailtu niin sanottu morsiuspii­ras sisälsi ostereita, mausteyrtt­ejä ja lampaankiv­eksiä taikinan sisään leivottuna. 1600luvun lopulla yleistyi kuitenkin tapa tarjota häissä suurta koristeltu­a kakkua, yleensä hedelmiä sisältävää kuivakakku­a. Joissakin osissa Englantia tarjolla oli myös tiivistä ja tummaa sulhaskakk­ua.

Hääkakku-nimitystä käytettiin ensimmäise­n kerran 1800-luvun alussa, ja samalla vuosisadal­la täytekakus­ta tuli Euroopassa suosituin hääjuhlien jälkiruoka.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway