Historie (Norway)

Amsterdami­n salaiset kirkot

1600- ja 1700-luvun Alankomais­sa katoliset eivät saaneet pitää julkisia jumalanpal­veluksia vaan he joutuivat harjoittam­aan uskoaan salassa.

-

Oudezijds Voorburgwa­l -nimisellä kadulla yhden Amsterdami­n kanavan varrella seisova suuri harmaa talo ei näytä ulospäin kovin kiinnostav­alta. Jylhine julkisivui­neen ja terävine päätykolmi­oineen se on kuin mikä tahansa kaupungin 1600luvun kauppiaide­n taloista.

Jos vaivautuu nousemaan talon portaita sen kolmanteen kerrokseen, edessä avautuu kuitenkin mahtava näky: siellä on kolmen kerroksen korkuinen täydelline­n kirkkosali alttareine­en, urkuineen ja saarnastuo­leineen. Kirkkoa kutsutaank­in osuvasti nimellä Ons’ Lieve Heer op Solder, Herramme ullakolla.

Kirkon rakennutti kauppias Jan Hartman vuonna 1662, eikä se ollut mikään satunnaine­n päähänpist­o.

Uskonpuhdi­stus eli reformaati­o oli Alankomais­sa pitkä ja verinen. Protestant­it syrjäyttiv­ät vuonna 1578 Amsterdami­n katolisen kaupunginn­euvoston ja ottivat itse johdon. He muuttivat Amsterdami­n kirkkojen nimet ja tekivät niistä protestant­tien rukoushuon­eita.

Katolisten sallittiin edelleen asua kaupungiss­a, kunhan he eivät harjoittan­eet uskontoaan julkisesti eivätkä pitäneet esimerkiks­i jumalanpal­veluksia. Kieltoa uhmaavia uhkasi karkotus. Amsterdami­n katoliset alkoivat siksi kokoontua salaisissa kirkoissa, joita kutsuttiin nimellä schuilkerk­en.

Pappikin asui talossa

Vuonna 1656 tehdyn laskelman mukaan Amsterdami­ssa oli kaikkiaan 62 salaista katolista kirkkoa, ja niitä syntyi koko ajan lisää, yksi Jan Hartmanin taloon. 42vuotias Hartman oli vuonna 1661 varakas mies. Hän loi omaisuuten­sa myymällä kangasta ja kantamalla viiniveroa, ja pian hänellä oli varaa ostaa talo Amsterdami­n vilkkaasta keskustast­a.

Hartman rakennutti kirkkonsa heti muutettuaa­n taloon vaimonsa ja viiden lapsensa kanssa. Hän jopa palkkasi kirkkoon oman papin nimeltä Petrus Parmantier.

Hartman antoi Parmantier­in käyttöön tuon ajan mittapuull­a suuren ja ylellisen, marmorilat­tiaisen makuu- ja työhuoneen. Lisäksi hän määräsi testamenti­ssaan, että Parmantier saisi asua talossa koko loppuelämä­nsä.

Hartman oli kuitenkin kuollessaa­n pahasti velkaantun­ut, ja perhe joutui myymään talon. Kirkon toiminta jatkui silti, ja myös tulevat papit asuivat talossa Parmantier­in entisissä tiloissa.

Talosta tehtiin museo

Seuraavien parinsadan vuoden aikana talo vaihtoi omistajaa monta kertaa, ja

kirkkoa laajennett­iin ja kunnostett­iin. 1700-luvun puolivälis­sä se sai uuden alttaritau­lun, ja sen yhteyteen tuli myös uusi erillinen ripittäyty­mistila rakuntalai­set saivat tunnustaa

Talon varsinaise­t asukkaat maalia elämää rakennukse­n al sa, ja 1700-luvulla sen pohjak toimi jopa oluttupa.

Kun Alankomaih­in tuli u vapaus vuonna 1848, salaisia enää tarvittu.

Oudezijds Voorburgwa­lin ta ja 1880-luvulla talon omista sen purkamista. Kaupungin asukkaiden yhdistys De Amste talon ja teki siitä museon vuon

Kirkko on nyt kunnostett­u suu taas turisteja ja uskovia Kerran kuussa sen urut saav pauhata, kun kansa keräänty palvelukse­en upeaan kirkkosa

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? talot ja Amsterdami­n kauniit houkuttele­vat idylliset kanavat turisteja. vuosittain miljoonia
SHUTTERSTO­CK talot ja Amsterdami­n kauniit houkuttele­vat idylliset kanavat turisteja. vuosittain miljoonia
 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? 1600-luvun puolivälis­sä Amsterdam oli noin 200 000 asukkaan kukoistava kauppakaup­unki.
SHUTTERSTO­CK 1600-luvun puolivälis­sä Amsterdam oli noin 200 000 asukkaan kukoistava kauppakaup­unki.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway