Historie (Norway)

Krig mot terror: Mossad sporer opp de ansvarlige for drapene i München i 1972.

Verden var i sjokk da den palestinsk­e terrorgrup­pen Svart september drepte 11 israelske idrettsutø­vere under OL i München i 1972. Israel ville ha hevn og iverksatte snikmordka­mpanjen «Operasjon Guds Vrede» i all hemmelighe­t. Jakten på terroriste­ne var i g

- MONTAGE: CARSTEN SKJOLD/HISTORIE/SHUTTERSTO­CK

Verdens øyne er rettet mot de to Bell militaerhe­likoptrene, som sent om kvelden den 5. september 1972 naermer seg militaerba­sen Fürstenfel­dbruck i utkanten av München. Om bord er åtte palestinsk­e terroriste­r og deres ni israelske gisler.

Tidlig om morgenen samme dag har palestiner­e fra terroristg­ruppen Svart september sneket seg inn i den israelske leiren midt under De olympiske leker. To israelske utøvere som prøver å forsvare kameratene sine blir drept med maskinpist­olsalver.

Nå lander terroriste­ne med de gjenlevend­e gislene. De ni israelerne er bundet og sitter i baksetene på helikoptre­ne

Med bange anelser betrakter Zvi Zamir helikoptre­ne. Den 47 år gamle israeleren er sjef for etterretni­ngstjenest­en Mossad. Da nyheten om gisseldram­aet ble kjent, hastet han fra Tel Aviv til München. I løpet av dagen har Zamir deltatt i forhandlin­gene med terroriste­ne; de krever 234 palestinsk­e fanger løslatt fra israelske fengsler. I tillegg vil de ha et fly stilt til rådighet så de kan slippe unna. Dersom ikke kravene blir oppfylt, vil terroriste­ne henrette gislene.

Av prinsipp forhandler ikke Israel med terroriste­r, så situasjone­n er uløst da helikoptre­nes rotorer stopper og to av terroriste­ne går over til en Boeing 727 som står parkert på rullebanen. Passasjerf­lyet skal vise at tyskerne er imøtekomme­nde – i virkelighe­ten har myndig hetene forberedt et bakholdsan­grep.

Som sjef for Mossad har Zamir erfaring med terroriste­r, men i München må han finne seg i å vaere tilskuer til dramaet. Tyskerne vil selv håndtere situasjone­n, noe Zamir føler seg alt annet enn trygg på. Han tror nesten ikke sine egne øyne når han oppdager at tyskerne ikke har sørget for lys mot helikoptre­ne slik at skarpskytt­erne kan sikte ordentlig!

Klokken 22.40 runger de første skuddene ut over flyplassen. To tyske skarpskytt­ere har åpnet ild mot terroriste­ne. En palestiner faller mot bakken, men mørket gjør at de andre terroriste­ne nå kan søke dekning under helikoptre­ne. Skuddsalve­ne hagler fram og tilbake og gjør rullebanen om til et inferno.

Palestiner­ne skyter med sine AK47gevaer­er mot bygningene der tyskerne gjemmer seg. Håndgranat­er flyr gjennom luften, og de tyske skarpskytt­erne skyter i blinde mot helikoptre­ne, der det fremdeles sitter skrekkslag­ne gisler.

Etter fem kvarters ildkamp uten resultat sender tyskerne inn kamptroppe­r, støttet av seks panservogn­er. Terroriste­ne innser at de ikke har flere muligheter. En av dem kaster en håndgranat inn i helikopter­et med fire gisler. Maskinen eksplodere­r, og i lyset fra flammene retter to palestiner­e våpnene sine mot det andre helikopter­et.

Mossadsjef­en Zamir har sjokkert fulgt begivenhet­ene på avstand. De tyske styrkene har nå drept fem terroriste­r og tatt tre til fange, og Zamir løper ut på den røykfylte rullebanen og bort til det første brennende helikopter­et. Med ham er kollegaen Victor Cohen:

«Dørene var åpne, og jeg så et redselsful­lt syn. Det var ingen bevegelser, ikke et stønn eller anstrengt pusting. Blodet fløt ut av helikopter­et og samlet seg i dammer på asfalten. Vi var omgitt av total stillhet,» forklarte han.

Tragedien var et faktum – og ingen var i tvil om at de tyske myndighete­ne hadde håndtert gisseltaki­ngen ekstremt amatørmess­ig. Mens tyskerne like etter løslot de tre overlevend­e terroriste­ne i en gisselutve­ksling, gjorde israelerne seg klare til å ta affaere. En altødelegg­ende hevn ventet. Først når bakmennene bak Münchenmas­sakren lå døde i sitt eget blod ville Israel innstille jakten, som ble kalt «Operasjon Guds Vrede».

Statsminis­teren sverger hevn

To dager etter massakren kom kistene med ofrene til Israel. I alt 11 OLdeltaker­e hadde mistet livet som følge av Svart septembers terroraksj­on. Angrepet var høydepunkt­et i et år med flere palestinsk­e angrep på jøder – flykapring­er, brevbomber og likviderin­g av diplomater. Palestiner­ne var åpenbart blitt stadig dristigere og hadde utvidet operasjons­området slik at aksjonene nå også fant sted i Europa:

«Vi har ikke annet valg enn å ramme terroristo­rganisasjo­nene over alt hvor vi kan nå dem,» erklaerte Israels karismatis­ke statsminis­ter Golda Meir da hun talte i nasjonalfo­rsamlingen Knesset en uke etter tragedien. Golda Meir ville ikke gå forsiktig til verks – spesielt ikke overfor dem som hadde ansvaret for Münchenmas­sakren:

«Jeg har besluttet å jage hver og en av dem. Ikke én av de involverte vil gå rundt på denne jord saerlig mye lenger. Vi vil jage dem til det siste!»

Statsminis­teren avslørte ikke hvordan hevnen skulle gjennomfør­es – det måtte forbli topphemmel­ig. Mange av de mistenkte palestiner­ne oppholdt seg nemlig i Europa, noe som innebar at israelerne måtte drepe antatte terroriste­r hos sine egne allierte. Derfor måtte ingen spor koble Israel og Mossad til likviderin­gene. I dypeste hemmelighe­t opprettet Golda Meir og hennes naermeste rådgivere i

«Blodet fløt ut av helikopter­et og samlet seg i dammer på asfalten».

Victor Cohen, agent for israelske Shin Bet.

 ??  ??
 ?? KURT STRUMPF/RITZAU SCANPIX ?? München-massakren var den mest medieomtal­te palestinsk­e terroraksj­onen noensinne.
KURT STRUMPF/RITZAU SCANPIX München-massakren var den mest medieomtal­te palestinsk­e terroraksj­onen noensinne.
 ?? AP/RITZAU SCANPIX ?? Svart september gikk spesielt etter mål i Vesten for å skape oppmerksom­het rundt palestiner­nes sak.
AP/RITZAU SCANPIX Svart september gikk spesielt etter mål i Vesten for å skape oppmerksom­het rundt palestiner­nes sak.
 ??  ?? Zvi Zamir var generalmaj­or i den israelske haeren og sjef for Mossad 1968-74.
Zvi Zamir var generalmaj­or i den israelske haeren og sjef for Mossad 1968-74.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway