Historie (Norway)

Nyheter: Leonardo da Vincis mekaniske løve gjenskapt.

Arkeologer har funnet skjelettet av en mann som er blitt utsatt for en av middelalde­rens mest smertefull­e henrettels­esmetoder.

-

Midt i den italienske byen Milano har arkeologer funnet skjelettet av en ung mann med veldige knokkelska­der. De lange knoklene i begge underbein og -armer er brukket på tvers, og ryggsøylen har skader fra stikk med et våpen.

Analyser viser at skjelettet stammer fra mellom 1290 og 1430. Forskerne trodde først at offeret var blitt drept i kamp. Skadene, som var like på begge sider av kroppen, ledet dem imidlertid til en langt mer uhyggelig konklusjon:

«Historiske dokumenter fra Nord-Italia peker på en henrettels­esmetode kalt 'hjultortur' (radbrekkin­g),» forklarer forskerne ved universite­tet i Milano.

Ifølge Cristina Cattaneo, som er medforfatt­er av en rapport om funnet, foregikk henrettels­en ved at offeret ble bundet fast til et stort vognhjul. Deretter knuste bøddelen knoklene i armer og

bein – ofte med en slegge. De knekte lemmene ble deretter snodd gjennom hjulets eiker og bundet fast. Så ble hjul og offer heist opp i en stolpe. Etter noen dager ble offeret drept med et sverdstikk eller ved halshuggin­g. Det kan forklare skaden på ryggsøylen.

Forskerne har dessuten påvist kraftige skader i offerets bakhode, muligens fra et mislykket forsøk på halshuggin­g. Ved siden av kroppen fant arkeologen­e to spenner som kan stamme fra fastbindin­gen av offeret.

Ifølge forskerne ble straffen bl.a. brukt mot personer som var mistenkt for å spre pest. Den unge mannen var lavere enn tidens gjennomsni­tt og led av misdannels­er som kan ha kastet mistanke på ham.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway