Historie (Norway)

Giftig urt ga vikingene superkreft­er

SKANDINAVI­A | Vikinger

-

«De gikk berserk og mistet sin menneskeli­ge natur når de ble sinte, og fór avgårde – gale som hunder – og fryktet verken ild eller jern.»

Slik beskriver den islandske Eyrbyggja saga vikingenes berserker, som i en slags transe gikk løs på fiendene sine. Nå mener en ekspert med spesialfel­t i historisk bruk av planter å ha funnet ut hvordan krigerne oppnådde rusen: De spiste bulmeurt (Hyoscyamus niger).

Det er en populaer myte at berserkene spiste rød fluesopp (Amanita muscaria), som er kjent for sin euforisere­nde effekt. Men ifølge Karsten Fatur, etnobotani­ker ved universite­tet i Ljubljana i Slovenia, passer berserkene­s adferd mye bedre på effekten av bulmeurt. Og det er bl.a. funnet frø fra den giftige planten i en pung i en vikinggrav naer Hobro.

Både den røde fluesoppen og bulmeurten kan ifølge Fatur føre til økt styrke, bevissthet­sutvidelse, avsindig adferd og ansiktsrød­me, som beskrives i sagatekste­r om berserkene.

«Men i tillegg til disse symptomene har bulmeurten også en smertestil­lende effekt som fluesoppen ikke har. Det kan forklare beretninge­ne om berserkene­s angivelige uovervinne­lighet,» skriver Fatur i Journal of Ethnopharm­acology. Ifølge forskeren varer bivirkning­ene (f.eks. synsforsty­rrelser) etter inntak av bulmeurt i dagevis, noe som ikke er tilfelle for rød fluesopp. Også dette passer med sagaene. Forsøk viser dessuten at personer som har spist bulmeurt kan miste evnen til å gjenkjenne ansikter. Det kan forklare hvorfor berserkene ifølge kildene av og til gikk amok på både venner og fiender.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway