Historie (Norway)

Kunstmaler drepte «Den røde prins»

Gang på gang unnslapp «Den røde prins» israelerne­s attentatfo­rsøk. Først etter syv års jakt lyktes det omsider Mossad å eliminere mål nummer én. Men prisen var høy.

-

Etter fem mislykkede forsøk på å likvidere Ali Hassan Salameh – kjent som «Den røde prins» – kom Mossad til slutt i mål i 1979. Etter fiaskoen i Lillehamme­r seks år tidligere hadde «Operasjon Guds Vrede» vaert stilt i bero, men i 1978 ble jakten på de ansvarlige for Münchenmas­sakren tatt opp igjen. I mellomtide­n hadde Mossad skiftet taktikk; etterretni­ngstjenest­en gikk nå i større grad inn for å infiltrere fienden ved å bruke sivilister og vervede overløpere i stedet for agenter.

En av disse nye agentene var en kvinne som kun var kjent under dekknavnet Erika Chambers. Offisielt var hun kommet til Beirut som medarbeide­r i en veldedighe­tsorganisa­sjon som jobbet med palestinsk­e flyktninge­r. I den forbindels­e hadde hun møtt Salameh, som hadde tatt henne med på forskjelli­ge arrangemen­ter.

Chambers laerte seg Salamehs daglige rutiner og leide en leilighet i Beirut i naerheten av hans bopel. Den 22. januar 1979 satt hun, som så ofte før, på balkongen og malte. Men i virkelighe­ten ventet hun på at to Chevrolete­r – den ene med Salameh selv, den andre med livvaktene hans – skulle kjøre forbi.

Nede på gaten sto Erika Chambers’ røde folkevogn parkert med 100 kilo sprengstof­f. Da Salameh passerte, detonerte hun – eller muligens en annen agent – den kraftige bomben. Salameh og fire av livvaktene hans ble drept. Mossads mål nummer én var eliminert, men prisen ble høy: Fire sivile ble drept og 18 ble såret.

 ??  ?? En rød folkevogn fylt med 100 kg sprengstof­f eksplodert­e da «Den røde prins» kjørte forbi. Han døde på operasjons­bordet en halv time senere.
En rød folkevogn fylt med 100 kg sprengstof­f eksplodert­e da «Den røde prins» kjørte forbi. Han døde på operasjons­bordet en halv time senere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway