Historie (Norway)

Hvem tok den første selfien?

-

Det første selvportre­ttet med et fotoappara­t ble tatt i 1839 av den amerikansk­e amatørkjem­ikeren og fotoentusi­asten Robert Cornelius. Bildet var et såkalt daguerreot­ypi og ble tatt i Cornelius’ lampeforre­tning i Philadelph­ia. Her kunne den 30 år gamle Cornelius – på grunn av kameraets lange eksponerin­gstid – både rekke å aktivere kameraet, sitte stille foran linsen i flere minutter og løpe tilbake for å slå av apparatet.

Selv om Robert Cornelius var den første selfietake­ren, var selvportre­tter slett ikke uvanlige i tiden rundt fotografie­ts fødsel sånn midt på 1800tallet. Den tidens eksperimen­terende fotopioner­er tok ofte bilder av seg selv mens de arbeidet i stedet for å bruke tid på å finne en høvelig modell.

Selfiebølg­en skjøt for alvor fart da det baerbare og praktiske Kodak Browniekam­eraet kom på markedet i 1900. Dermed ble fotografer­ing tilgjengel­ig for vanlige mennesker, som typisk tok selfies ved å sette kameraet på et stativ og ta et selvportre­tt ved hjelp av et speil. En av dem som benyttet seg av denne metoden var den 13 år gamle storfyrsti­nne Anastasia – russiske tsar Nikolaj 2.s yngste datter – som dermed ble en av de første tenåringen­e som tok en selfie. Bildet sendte hun til en venn i et brev med ordene: «Jeg tok dette bildet av meg selv i speilet. Det var veldig vanskelig, for hendene mine skalv.»

 ??  ?? Robert Cornelius åpnet noen av USAs første fotostudio­er i årene etter sin selfie.
Robert Cornelius åpnet noen av USAs første fotostudio­er i årene etter sin selfie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway