Historie (Norway)

Hvilket land utstedte de første myntene?

-

De første myntene ble etter alt å dømme utstedt for rundt 2600 år siden av kong Alyattes i Lydia vest i dagens Tyrkia. Myntene besto av elektrum – en legering av gull og sølv som finnes i naturen. Metallet ble støpt i små klumper på ca. fem gram og stemplet med en løve og en liten sol på den ene siden. Disse var kong Alyattes’ symboler og viste at han hadde utstedt mynten. På den andre siden hadde myntene et hulrom som trolig ble brukt til å regulere vekten.

Blandingsf­orholdet mellom gull og sølv varierte i de enkelte myntene, og forskerne er i tvil om deres reelle kjøpekraft i Lydia. Alt mellom 1 og 11 sauer er foreslått som myntens verdi. Ideen om en standardis­ert vekt og størrelse for myntene oppsto noen tiår senere – i årene rundt 550 før vår tid – hos Alyattes’ sønn, kong Krøsus. Han utstedte to typer mynter i henholdsvi­s gull og sølv. De hadde alle samme vekt og bar Krøsus’ segl som en garanti for edelmetall­ets vekt og renhet. Myntene ble satt i sirkulasjo­n i Lydia, der de på kort tid erstattet Alyattes’ elektrum-mynter.

«Så vidt vi vet var de (lydierne, red.) det første folket som introduser­te mynter av gull og sølv,» skrev den greske historiesk­riveren Herodot på 400-tallet før vår tid.

Fra Lydia spredte de nye myntene seg raskt til de greske bystatene og ble senere overtatt av perserne.

Lydia var et kongerike som lå i det som i dag er det vestlige Tyrkia. Riket eksisterte i perioden ca. 1200546 f.Kr.

Kong Krøsus regjerte over Lydia i 14 år og oppnådde mytisk status på grunn av sin enorme rikdom.

Perserne erobret Lydia i 546 f.Kr., og riket ble deretter en provins.

 ??  ?? De første myntene fra Lydia inneholdt en blanding av gull og sølv. BIBLELANDP­ICTURES.COM/IMAGESELEC­T
De første myntene fra Lydia inneholdt en blanding av gull og sølv. BIBLELANDP­ICTURES.COM/IMAGESELEC­T

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway