Historie (Norway)

Geniet tok også feil

Galileo Galilei fyrte også av enkelte vitenskape­lige feilskudd i sin karriere. Kometer og tidevann hadde han f.eks. ikke styr på.

-

Høsten 1618 gled hele tre kometer over himmelen uten at Galilei så noen grunn til å studere disse i teleskopet sitt. Riktignok var han syk og sengeligge­nde på denne tiden, men hans manglende interesse var likevel bemerkelse­sverdig – ikke minst tatt i betraktnin­g at kometene var de første som viste seg siden teleskopet ble oppfunnet i 1609. Saken var at Galilei ikke interesser­te seg noe saerlig for kometer.

Til tross for at den danske astronomen Tycho Brahe noen år tidligere hadde studert en komet med det blotte øye og slått fast at den var lenger vekk enn månen, mente Galilei at kometer var enkle lysfenomen­er innenfor jordens atmosfaere. Kometer var ikke himmellege­mer, og å forsøke å måle avstanden til en av dem ville vaere en like håpløs oppgave som å prøve å fange en regnbue, mente Galilei.

I dag vet vi at kometer er rester fra da solsysteme­t ble dannet for 4,6 milliarder år siden. De er en form for dypfrosne tidskapsle­r og inneholder “urstoffet” som planetene den gangen ble dannet av.

Heller ikke tidevannet­s årsaker fikk Galilei helt fatt i. Mot slutten av 1500-tallet var han passasjer i en av de mange prammene som brakte drikkevann inn til Venezia. Vannet som skvulpet ved hver bevegelse fanget oppmerksom­heten hans, og det slo vitenskaps­mannen at fenomenene flo og fjaere måtte vaere et resultat av jordens rotasjon.

I verket “Avhandling om tidevannet” utviklet Galilei denne teorien videre, men den viste seg å vaere feil. Tidevannet skyldes månens tiltreknin­gskraft. Isaac Newton, som ble født i Galileis dødsår 1642, beskrev massetiltr­ekning i 1687 da han formulerte gravitasjo­nsloven.

 ??  ?? Galilei så ingen grunn til å studere kometer. Han mente de bare var en slags lysfenomen­er.
Galilei mente feilaktig at jordens rotasjon var årsak til tidevannet.
Galilei så ingen grunn til å studere kometer. Han mente de bare var en slags lysfenomen­er. Galilei mente feilaktig at jordens rotasjon var årsak til tidevannet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway