Historie (Norway)

Øyeblikket:

-

Polens frihetskam­p, 1988.

“De gjorde oss til Europas tiggere. Nå kaster de småpenger etter oss”, roper arbeiderle­deren Lech Walesa foran Lenin-skipsverft­ets porter i Gdansk.

Åtte år tidligere var han en av opposisjon­ens representa­nter i rollen som frontfigur for den frie fagforenin­gen Solidarite­t. Den gang lammet arbeiderne landet med en generalstr­eik og krevde demokratis­ke reformer og bedre levevilkår, men det kommunisti­ske regimet slo hardt tilbake.

General Wojciech Jaruzelski innførte en militaer unntakstil­stand med tilhørende portforbud. Fagforenin­gen Solidarite­t ble forbudt. Unntakstil­standen ble riktignok opphevet i 1983 – uten at situasjone­n hadde forbedret seg nevneverdi­g – men østblokken­s betongstat­er hadde begynt å slå sprekker. Sovjetunio­nen var på dette tidspunkte­t altfor svekket til å forhindre den polske regjeringe­n i å forhandle med Solidarite­t og den katolske kirken.

I 1988 blir partene enige om å utskrive (nesten) frie valg året etter. Her får Polen som det første østblokkla­ndet en ikke-kommunisti­sk statsminis­ter.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway