Historie (Norway)

Nyheter:

2000 år gamle tegninger av kolibrier, hunder og hvaler i Perus ørken gjorde kunstig vanning mulig, viser ny forskning.

-

Forskere mener at de har løst Nazcalinje­nes mysterium.

Iåtte år har spanske forskere undersøkt nazcalinje­ne i Peru, og nå mener de å ha løst mysteriet: Fordypning­ene i den knastørre ørkensande­n var nazcaindia­nernes kanaler til kunstig vanning.

Forsknings­leder Carlos Enrique Hermida García kaller oppdagelse­n en av verdenshis­toriens største og forklarer: “Vi har ikke bare løst et mysterium ved hjelp av tallrike bevis, men vi har også funnet et vanningssy­stem som kan redde millioner av liv verden over.”

Nazcaindia­nerne fikk fra ca. 100 f.Kr. og de neste 800 årene ørkenen i det sørlige Peru til å blomstre. Den høyt utviklede kulturen skapte ved felles anstrengel­ser enorme jordtegnin­ger – såkalte geoglyfer – som i dag kjennes som Nazcalinje­ne. 1000 år før inkaene og aztekerne, skapte nazcakultu­ren de 50100 m lange geoglyfene som ligner kondorer, kolibrier og mange andre dyr.

Geoglyfene ble laget ved å grave vekk de øverste få centimeter­ne med sand og

småstein så den lyse, kalkrike jorden under kom til syne. Arkeologer har så langt funnet 800 rette linjer, 300 geometrisk­e mønstre og 70 planter og dyr, men nye funn dukker opp med jevne mellomrom. Mot slutten av 2020 fant forskerne en 37 m lang katt.

Carlos Enrique Hermida García er sivilingen­iør, og hans forskertea­m har brukt byggvitens­kapelige metoder for å løse gåten om linjene. Forskertea­met har gransket over 3000 satellittb­ilder av ørkenen.

Tidligere har arkeologen­e gravd ut underjordi­ske akvedukter i Nazcaørken­en, men nå mener forskerne at kunstig vanning var mye mer avansert enn hittil antatt, og at nazcalinje­ne spilte en avg jørende rolle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway