Historie (Norway)

Øyeblikket:

-

Opptøyer i Nord-Irland, 1972.

Et opptog av katolikker beveger seg mot sentrum i den nordirske byen Derry, men før de kommer så langt, blir demonstran­tene stoppet av sperringer som de britiske myndighete­ne har satt opp. Bak sperringen­e står kampklare britiske soldater som siden 1969 har forsøkt å oppretthol­de roen i den plagede landsdelen.

Spesielt synet av britiske fallskjerm­styrker får vreden til å blusse opp blant demonstran­tene. Soldatene – som er kjent for sin hardtslåen­de framferd – blir pepret med steiner og overdynget med skjellsord, og de svarer med å skyte inn i folkemengd­en uten varsel. I alt blir 14 personer drept i hendelsen som blir kjent som “Bloody Sunday”.

Irene er allerede godt kjent med blodige søndager. I årene 1920 og 1921 kom det til blodige sammenstøt med det britiske militaere, som den gang sloss for å holde hele den irske øya i Storbritan­nia. Irlands frihet ble anerkjent i 1922, men NordIrland forble britisk – og det resulterte i en trykkoker av konflikter mellom protestant­er og katolikker de neste tiårene.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway