Historie (Norway)

Myteknuser­ne:

-

Var den franske Maginotlin­jen komplett ubrukelig?

“Maginotlin­jen var aldeles ubrukelig”

I 1930-årene bygget Frankrike en forsvarsli­nje langs grensen til Tyskland, men da tyskerne invaderte, gikk de gjennom Belgia. Dermed ble Maginotlin­jen stemplet som en fiasko, men er sannheten så svarthvit, eller er uttalelsen snarere en seiglivet myte?

Etter 1. verdenskri­g sto Frankrike overfor et problem: Landets ledere visste at de ville vaere håpløst undertalli­ge i en fremtidig krig med tyskerne. I 1919 var det omtrent 39 mill. franskmenn mot ca. 60 mill. tyskere, og dessuten var den tyske befolkning­sveksten større enn den franske. Løsningen ble å bygge en forsvarsli­nje som kunne demme opp for de tyske hordene. Mesteparte­n av Maginotlin­jen ble bygget i årene 19301935, og prosjektet, som opprinneli­g ble bevilget 3 mrd. franc, endte med å koste 57 mrd. franc. Linjen skjermet Frankrikes direkte grense til Tyskland, men den gikk ikke helt ut til Atlanterha­vskysten. Hvis krigen kom, var planen at den franske haeren straks skulle rykke frem gjennom det allierte Belgia og innta forsvarspo­sisjoner langs elven Meuse og Albertkana­len. Strategien ga bare mening så lenge Frankrike og Belgia holdt sammen. Men allerede tre år før krigsutbru­ddet revnet alliansen, og franskmenn­ene hadde dermed skapt et svakt punkt i sin forsvarsli­nje som Hitlers generaler kunne utnytte.

Frankrikes bolverk mot Hitler ble oppkalt etter landets krigsminis­ter, André Maginot.

 ?? ULLSTEIN BILD DTL./GETTY IMAGES ?? Da krigen kom, gikk tyskerne rundt Maginotlin­jen i stedet for å angripe den frontalt.
ULLSTEIN BILD DTL./GETTY IMAGES Da krigen kom, gikk tyskerne rundt Maginotlin­jen i stedet for å angripe den frontalt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway