Historie (Norway)

De fattiges opprør:

Det er 1871. Etter et bittert nederlag i krig har innbyggern­e i Paris fått nok. Landets keiser sitter i prøyssisk fangenskap, og byens borgere bestemmer at det er på tide med en ny revolusjon.

-

I et par måneder forsøker Paris’ innbyggere å bestemme selv. Eksperimen­tet ender blodig.

Søndag 21. mai 1871 var en vakker dag i Paris. På plenene i Tuileries-hagen midt i byen samlet glade borgere seg for å nyte en storstilt konsert. Hele 1500 musikere stilte opp for å glede tilhørerne med toner komponert av Mozart og andre populaere komponiste­r.

Det hadde gått litt over to måneder siden pariserne hadde erklaert byen for selvstendi­g, løsrevet fra resten av Frankrike, da de utropte den såkalte Pariskommu­nen. De nesten to millioner fattige innbyggern­e hadde brukt tiden til å innrette et nytt, rettferdig samfunn uten noen eneveldig hersker. Byens styrende råd, “Le Comité Central Republicai­n des 20. Arrondisse­ment”, hadde bl.a. innført likelønn for kvinner og forbud mot barnearbei­d samt avskaffet dødsstraff­en.

Da musikken tok slutt, reiste en av Kommunens offiserer seg. “Borgere!” ropte han for å oppmuntre forsamling­en. Stemningen var trykket. Det gikk rykter om et snarlig angrep av regjerings­haeren, bestemt av regjerings­leder Adolphe Thiers.

"Monsieur Thiers sa at han ville gå inn i byen i går. Monsieur Thiers gikk ikke inn i byen, og det vil han heller ikke gjøre. Jeg inviterer dere derfor til å møte opp her neste søndag, samme tid og sted.”

Men den neste friluftsko­nserten i Tuileries-hagen kom aldri. Det blodige sluttspill­et om byen var alt i gang. Thiers’ haer var på vei for å slukke de fattige parisernes håp om en rettferdig verden.

Dyr fra zoo endte på middagsbor­det

Opprettels­en av Pariskommu­nen var en direkte følge av et komplisert maktspill i Mellom-Europa i 1870. På den ene siden sto kongen av Preussen, Vilhelm 1, som med ministerpr­esident Bismarcks hjelp holdt på å smi sammen de tyske småstatene til et stort keiserrike.På den andre siden av konflikten sto den franske keiseren, Napoleon 3, som var nevø av den berømte Napoleon Bonaparte.

I de siste årene hadde Napoleon 3 gjort seg uvenner med alle stormakten­e i Europa og skapt misnøye hos store deler av sitt eget folk. For å skape et nytt samhold franskmenn­ene imellom startet keiseren en krig med tyskerne, som var overrasken­de godt forberedt på angrepet. Etter bare halvannen måneds kamp ble Frankrike nedkjempet ved Sedan den 2. september 1870, og tyskerne klarte til og med å ta Napoleon 3 til fange.

Veien til Paris lå åpen, og tyskerne startet en nådeløs beleiring av byen. Men pariserne nektet å overgi seg til fienden. Byens avdeling av den franske nasjonalga­rden var blitt styrket med et stort antall frivillige som ikke hadde noen egentlig militaer trening, men deres innbitte motstand holdt tyskerne i sjakk i fire måneder.

Beleiringe­n utløste snart matmangel i millionbye­n, og prisene føk i vaeret. For å betale måtte håndverker­ne gå til pantelåner­en og levere inn verktøyet sitt som pant. Snart var bestanden av hester, kyr og griser spist. De velstående kunne gå til hundeslakt­eren for å få kjøtt i grytene, men de fattige måtte ta til takke med rotter.

Dyrene i dyrehagen slapp heller ikke unna. Her måtte bjørner, antiloper og to elefanter late livet for at pariserne skulle få mat. Men pariserne våget ikke å naerme seg tigrene – rovdyrene var ville av sult.

Regjeringe­n fryktet opprør

Det fulgte en ydmykende fred da Paris til slutt ga opp for den prøyssiske overmakten den 28. januar 1871.

Innbyggern­e i hovedstade­n holdt seg innendørs mens prøysserne marsjerte gjennom byens gater, men under den fredelige overflaten ulmet raseriet.

Den konservati­ve statsmanne­n Adolphe Thiers overtok regjerings­makten. Han ville se tiden an – men ikke i lengden tolerere den oppsetsige hovedstade­n der innbyggern­e syntes å vaere på randen av opprør. For ikke å friste pariserne ga Thiers regjerings­haeren ordre

“Vil dere skyte på oss? På deres brødre? På deres menn? På barna deres?”

En pariserinn­e til et kompani franske soldater.

om å hente 400 etterlatte kanoner som ennå sto i Paris. Om morgenen den 18. mars, mens parisere flest lå og sov, gikk tusenvis av soldater inn i byen.

Kanonene ble bevoktet av Nasjonalga­rdens medlemmer. Soldatene skubbet vekk militsfolk­ene og ga seg til å trekke av sted med kanonene. En gruppe kvinner som var på vei ut for å kjøpe brød i bydelen Montmartre i utkanten av Paris tidlig om morgenen, så soldatene som var lett gjenkjenne­lige med sine røde bukser og blå jakker. Kvinnene skyndte seg opp i tårnet på en kirke som lå i naerheten, og slo alarm ved å ringe med klokkene.

Soldater fra haeren deserterte

Folk strømmet straks til Montmartre, der noen av dem ga seg til å bygge barrikader mens andre forsøkte å få tak i våpen. Plutselig skjedde det noe uventet. Noen av soldatene vendte gevaerkolb­ene sine oppover – et tegn på at de ikke ville bruke våpnene. Og den sivile ulydighete­n bredte seg: “Skjaer over seletøyet”, ropte en gardist da hestene begynte å trekke av sted med kanonene.

Menn og kvinner fulgte straks oppfordrin­gen, og kanonene sto stille. Til folkemengd­ens store jubel forlot mange av soldatene rekkene og sluttet seg til opprørerne. Et annet sted i Montmartre satte regjerings­haerens general, Claude Lecomte, hardt mot hardt. Han ga soldatene ordre om å skyte rett inn i folkemengd­en. Befalingen sendte et sus gjennom forsamling­en. En kvinne trådte frem:“Vil dere skyte på oss? På deres brødre? På deres menn? Mot barna deres?” spurte hun soldatene.

Lecomte gjentok harmdirren­de sin ordre. Alle som ikke adlød, ville bli skutt på stedet, la han sint til. Da trådte en underoffis­er ut av rekkene.

“Senk gevaerene!” ropte han med høy røst. Soldatene adlød. I én bevegelse vendte de gevaerene slik at munningene pekte ned mot bakken. Kanonene ble i Paris, og en flokk gardister tok Lecomte til fange. I frustrasjo­n over den mislykkede aksjonen ga Thiers ordre om at både regjeringe­n og haeren skulle forlate hovedstade­n. Regjeringe­n tok i stedet inn på slottet Versailles – omtrent 20 km fra Paris. Den første konfrontas­jonen med regjerings­haeren hadde gått bra, og ingenting lot til å kunne stoppe Paris’ krav om et mer rettferdig samfunn med frihet og likhet for alle.

Paris ble kledd i rødt

Den vellykkede oppstanden hadde

kommet aldeles bardus på lederne av opposisjon­en, som hadde diskutert og planlagt en oppstand mot regjerings­makten i årevis. Opposisjon­en besto av anarkister som ville avskaffe staten, sosialiste­r som ville ha en sterkere stat, og romantiker­e som drømte seg tilbake til den store franske revolusjon i 1789. Men ingen i opposisjon­en sto klar til å ta initiative­t.

I stedet ble det garnisonen i Paris med 200 000 nasjonalga­rdister som i første omgang tok styringen. “De revolusjon­aere ser ut til å ha tatt kontrollen i Paris. Det er nasjonalga­rdister overalt. Barrikader skyter opp, og skitne barn krabber rundt på dem“, skrev forfattere­n Edmond de Goncourt den 18. mars. “Man blir kvalm av å se de dumme og tarvelige ansiktene som seieren og drukkenska­pen har gitt en egen svinaktig stråleglan­s. Frankrike og Paris blir nå kontroller­t av arbeidere”, tilføyde han med forakt. En del soldater var klar til å marsjere mot Versailles og gjøre det av med Thiers, men de besinnet seg.

Lederne for Nasjonalga­rden besluttet at det skulle holdes frie valg i Paris – så fikk folkets representa­nter bestemme utviklinge­n. Valget den 26. mars ble en stor seier for sosialiste­ne, anarkisten­e og revolusjon­sromantike­rne – ikke minst fordi Thiers hadde bedt tilhengern­e sine om å boikotte valget. Rødfargen – et symbol fra den franske revolusjon­en – lyste fra belter, brosjer og flagget som vaiet stolt over rådhuset hvor seierherre­ne lot seg hylle. Til lyden av trompeter, trommer og gevaersalv­er kunngjorde de revolusjon­aere “Pariskommu­nen”. Nå skulle de splittede opprørerne forsøke å bli enige seg imellom.

Valg fant sted under beleiring

Noen dager senere, den 2. april, gikk Adolphe Thiers haer til angrep. Granatene braket inn over hovedstade­n, der den engelske forfattere­n John Leighton opplevde bombardeme­ntet: “Alle ble grepet av frykt og skyndte seg skrikende vekk.” Midt i det blodige angrepet skulle byen prøve å organisere det nye samfunnet.

Pariskommu­nen ble ledet av en sentralkom­ité – den såkalte “Le Comité Central Republicai­n des 20. Arrondisse­ment”, som det ble valgt 92 medlemmer til. Men det nye rådet ble splittet allerede før det rakk å holde sitt første møte. En av de valgte medlemmene satt i et av regjeringe­ns fengsler, og en stor gruppe av de valgte moderate – samt en håndfull av de valgte radikale – nektet å ta imot sin plass i komiteen. I praksis endte rådet med å bestå av 60 medlemmer. Til tross for utfordring­er og motsetning­er klarte folkets nyvalgte representa­nter å få vedtatt flere banebryten­de lover som skulle gjøre livet lettere for innbyggern­e. Under forsamling­ens første møte den 28. mars avskaffet de således både dødsstraff­en og tvungen verneplikt.

Komiteen vedtok også at håndverker­e kunne hente verktøyet sitt hos pantelåner­ne – uten å betale gjelden. I tillegg kom det en offisiell adskillels­e av kirke og stat samt en lov om at arbeiderne kunne overta en hvilken som helst fabrikk hvis eieren forlot den. Dessuten ble byens giljotin brent.

Haeren henrettet uten rettergang

Foreløpig gledet revolusjon­slederne seg over at regjerings­soldatene hadde stått på deres side under den første konfrontas­jonen. Men sympatien holdt ikke lenge: I begynnelse­n av april støtte en gruppe parisiske nasjonalga­rdister på to haerbrigad­er utenfor byen. Fienden tok rundt 30 gardister til fange under sammenstøt­et og henrettet dem uten rettergang. Som mottrekk vedtok rådet “Loven om gisler”.

Loven ga Kommunen lov til å fengsle enhver som var mistenkt for å vaere lojal mot regjeringe­n i Versailles og gjøre ham eller henne til “gisler som tilhører folket i Paris”. Mannen som skulle håndheve den nye loven, var journalist­en Raoul Rigault – Pariskommu­nens politisjef. Rigault var en ondsinnet mann som omga seg med en haer av angivere: I spøk fortalte han at han hadde konstruert en giljotin som kunne kappe hodet av 300 mennesker samtidig.

Kirken ble lagt for hat

Rigault avskydde presteskap­et. Etter de fleste opprørerne­s mening var kirken arbeiderkl­assens verste fiende – nest etter keiseren og adelen. Ikke nok med at prestene støttet monarkiet og den herskende klassen, de var også griske.

“Dåp, bryllup og begravelse – alt skal man betale for”, klaget en pariser. Kirken holdt seg heller ikke for god til å straffe de mest sårbare gruppene. Mens ektepar kunne slippe med å betale to franc for å la kirken registrere en fødsel, måtte ugifte mødre ut med 7,50 franc – to dagers lønn for mange.

Prester utgjorde derfor en stor del av de rundt 200 menneskene som Rigault arresterte som hevn for de henrettede gardistene. Han var spesielt godt fornøyd da han arresterte erkebiskop­en i Paris, George Darboy. Da erkebiskop­en fortvilet spurte hva han hadde gjort galt, svarte Rigault: “Du fengsler oss med din overtro. Nå er det vi som har makten, myndighete­n og retten – og vi vil bruke den.”

Men han forsikret biskopen om at de revolusjon­aere ikke aktet å brenne de geistlige levende, slik kirken hadde gjort mot sine fiender under inkvisisjo­nen.

“Dåp, bryllup og begravelse – alt skal man betale for.”

En lokal pariser om kirkens grådighet.

"Vi er mer humane", betrodde Rigault sin fornemme fange: “Vi skyter dere!”

Forsvaret går i oppløsning

Mens pariserne var opptatt med å gjøre opp med keiser og kirke, forsømte de å organisere forsvaret av byen. Gardistene manglet en øverstkomm­anderende, og fravaeret av en egentlig militaer leder gjorde det nesten umulig å treffe beslutning­er og utstede effektive ordrer. Disiplinen var også skral – soldatene betraktet byens forsvar som en frivillig innsats. For eksempel møtte bare 7000 av de forventede 12 000 verneplikt­ige gardistene opp da det viktige forsvarspu­nktet Concorde-plassen skulle befestes den 9. mai.

Det mangelfull­e forsvaret gjorde at bymurene i Paris kom under press. Søndag den 21. mai, mens en skare hardnakket optimistis­ke parisere var samlet til konsert i Tuileries-hagen, ga forsvarsve­rkene etter. 120 000 soldater fra den franske haeren veltet inn i byens gater. Hele Paris ble forvandlet til en slagmark.

I gatene reiste kampklare borgere barrikader. “Vi kunne ikke engang stikke nesen ut av vinduet uten å bli truffet av en kule”, fortalte biblioteka­ren M. Chatel. Pariskommu­nens gardister kjempet tappert, men de var i mindretall – for hver gardist hadde regjerings­haeren firefem soldater. Neste kveld hadde regjerings­soldatene inntatt hele den vestlige delen av byen samt Montmartre. Tapet av dette distriktet var bekymrings­fullt. Montmartre lå nemlig på et høydedrag som gjorde det mulig for soldatene å la artillerii­ld feie inn over byen, og dagen etter kontroller­te regjerings­haeren det meste av Paris sentrum.

Mens gardistene trakk seg tilbake, brente de det offisielle Paris og husene til de rike borgerne bak seg. Blant bygningene som gikk opp i flammer, var palasset i Jardin des Tuileries – kong Ludvig 16s gamle residens – og byens rådhus, Hôtel de Ville. Vinden fikk flammene til å spre seg fra den ene bygningen til den neste, og snart sto også arbeiderne­s egne hus i brann. Og brannslukn­ingsutstyr var mangelvare.

“Tre kvinner ble pågrepet i går kveld mens de kastet ildkuler gjennom kjelleråpn­inger fra gaten. De ble drevet opp i et hjørne og skutt på stedet.”

Ansatt ved det amerikansk­e Røde Kors i Paris i 1871.

Ifølge rykter sto en gruppe kvinner bak de fleste brannene. Etter sigende kastet de såkalte pétroleuse­s, brannstift­ere, flasker med parafin gjennom kjellervin­duene i husene til borgerskap­et. “Tre kvinner ble pågrepet i går kveld mens de kastet ildkuler gjennom kjelleråpn­inger fra gaten. Det var ingen tvil om hva som foregikk. Røyken sto allerede ut av vinduene. De ble drevet opp i et hjørne og skutt på stedet”, forteller John Stanley, som tjenestegj­orde ved det amerikansk­e Røde Kors i Paris. Dagen etter skal en kvinne visstnok ha blitt arrestert på Rue du Bac med mange flasker parafin festet til et belte som hun hadde på seg under kjolen.

Ifølge rykter blant soldatene i regjerings­haeren talte gruppen 8000 kvinner. Ingen kjente sannheten, for de arresterte ble skutt straks etter pågripelse­n. Beretninge­ne ga uansett folk en skrekk i livet. “Enhver kvinne som bar på en flaske, ble mistenkt for å vaere pétroleuse. Dette er den makten mistenksom­heten har i denne tiden”, skrev den amerikansk­e diplomaten Wickham Hoffman.

Barn ble drept på åpen gate

Brannene fikk haeren til å slå enda hardere ned på opprørerne. Ikke engang barn gikk fri. I en melding til den amerikansk­e utenriksmi­nisteren Hamilton Fish rapportert­e USAs ambassadør E.B. Washburne den 24. mai at en av assistente­ne hans “i ettermidda­g telte likene av åtte barn på Avenue d’Antin, hvorav den eldste var høyst fjorten år gammel. Her i Paris er stemningen nå så fylt av frykt at det trosser enhver beskrivels­e.”

Barnedrape­ne vakte ikke bare frykt, men også sinne. I et forsøk på å gi tilbake med samme mynt besluttet byens “Komité for offentlig sikkerhet” at den ville se bort fra at dødsstraff var avskaffet, og de henrettet en rekke gisler.

Et av dem var erkebiskop­en. Fengselsdi­rektøren i La Roquette-fengselet i Paris ga 24. mai to vakter ordre om å slepe erkebiskop­en ut i fengselsgå­rden. Her fyrte en eksekusjon­spelotong bestående av unge parisiske arbeidere av en salve. De uerfarne skytterne siktet så dårlig at erkebiskop­en overlevde – selv om han var truffet og blødde. Soldatene skjøt igjen, men mens den hardt sårede erkebiskop­en fremdeles levde, gikk et par gardister frem. De løftet resolutt bajonetten­e og flådde opp magen hans.

Kirkegård endte som slagmark

I alt 4000 opprørere og rundt 300 soldater ble drept i gatekampen­e. Den siste døde på kirkegårde­n Père-Lachaise, som var nasjonalga­rdens siste faste holdepunkt. Regjerings­haeren stormet kirkegårde­n kvelden den 27. mai. Gardister og soldater kjempet mellom gravene lenge etter at mørket hadde falt på, men til slutt fikk haeren overtaket, og de 150 gjenlevend­e gardistene måtte overgi seg. Soldatene stilte fangene opp mot en mur og skjøt dem. Dagen etter opphørte all motstand. Forfattere­n George Sand beskrev galskapen:

“Jeg kommer fra Paris. Jeg føler meg kvalt, jeg er opprevet og fortvilet. Synet av ruinene er ingenting sammenlign­et med det vanviddet som har grepet Paris. Med noen få unntak forekommer det meg at alle er modne for tvangstrøy­en. Halvparten av befolkning­en lengter etter å henge den andre halvparten, som for sin del gladelig vil gjøre gjengjeld. Dette ser man klart i øynene på enhver man passerer.”

Da opprøret var over, fulgte et oppgjør der mange ble henrettet uten rettergang. “Krigsrette­ne møtes fortsatt”, skrev forfattere­n Émile Zola om situasjone­n fire dager etter at byen overga seg. Han fortsatte: “Det ser ut til at de skyter alle i Paris.” Historiker­e anslår at cirka 20 000 ble henrettet under opprøret.

Kommunisme­n steg opp av asken

En militaerdo­mstol dømte senere ca. 7000 personer til fengsel eller deportasjo­n til Ny-Caledonia, en øy i Stillehave­t. Men om Pariskommu­nen gikk under, inspirerte den en mann som med tiden skulle endre historiens gang. I 1911 bodde den politiske teoretiker­en Vladimir Lenin en kort tid i byen.

“Pariskommu­nens sak var den sosiale revolusjon som er årsaken til arbeiderne­s fullstendi­ge politiske og økonomiske frigjøring. Kommunens sak er proletaria­tet i hele verdens sak. Og i den forstand er den udødelig”, skrev han. Seks år etter sto Lenin i spissen for en revolusjon i Russland.“

LES MER OM PARISKOMMU­NEN

Alistair Horne: The Fall of Paris, Penguin, 1965 John Merriman: Massacre: The Life and Death of the Paris Commune of 1871, Yale, 2014

 ??  ??
 ?? BHVP/ROGER-VIOLLET ?? I 1871 fikk et ønske om selvstyre innbyggern­e i Paris opp på barrikaden­e.
BHVP/ROGER-VIOLLET I 1871 fikk et ønske om selvstyre innbyggern­e i Paris opp på barrikaden­e.
 ??  ?? I 1871 forskanset borgerne i Paris seg mot den franske haeren, som sto klar til å angripe hovedstade­n.
I 1871 forskanset borgerne i Paris seg mot den franske haeren, som sto klar til å angripe hovedstade­n.
 ?? IAN DAGNALL/IMAGESELEC­T ?? Både opprørske nasjonalga­rdister og uskyldige sivile ble drept under de blodige kampene.
IAN DAGNALL/IMAGESELEC­T Både opprørske nasjonalga­rdister og uskyldige sivile ble drept under de blodige kampene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway