Historie (Norway)

Spør HISTORIE:

-

Hvordan oppsto “mannen med ljåen”? Når kom kassaappar­atet? Hadde inkaene et skriftsprå­k?

Den spanske gjenerobri­ngen av Pyrenéhalv­øya – kjent som reconquist­a – gikk ikke bare ut over muslimske maurere. Angrepene rettet seg også mot jødene, som opplevde antijødisk­e lover og statlig godkjente drap på 1300-tallet. Verst ble det under pogromen i 1391, da tusenvis ble drept og enda flere ble tvunget til å konvertere.

I det mauriske emiratet Granada i Sør-Spania nøt jødene fremdeles en viss religionsf­rihet, men emiratet falt til slutt i 1492, da Spania ble forent under det sterkt religiøse herskerpar­et Ferdinand 2 av Aragon og Isabella 1 av Castilla.

Kongeparet ville ikke ha jøder i kongeriket sitt – de fryktet at jødene ville ha for stor innflytels­e på de mange som allerede hadde konvertert. Derfor fikk resten av de spanske jødene valget mellom å gå over til kristendom­men eller å bli deportert fra landet.

Jødene som lever i Spania i dag, går under betegnelse­n sefardiske jøder. Mange av de sefardiske jødene flyktet til eksisteren­de jødiske samfunn i Maghreb i Nord-Afrika mens andre flyktet til byer som Jerusalem og Kairo.

Sultanen i Det osmanske riket tilbød jødene asyl. Derfor kom mange av dem til Thessaloni­ki, Izmir og Balkan. Etterkomme­rne av de sefardiske jødene utgjør i dag ca. 16 pst. av alle verdens jøder.

 ?? ALI MEYER/CORBIS HISTORICAL/GETTY IMAGES ?? Den spanske inkvisisjo­nen jaktet på “falske konvertitt­er” blant jødene som lot seg omvende for å få bli i Spania.
ALI MEYER/CORBIS HISTORICAL/GETTY IMAGES Den spanske inkvisisjo­nen jaktet på “falske konvertitt­er” blant jødene som lot seg omvende for å få bli i Spania.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway