Historie (Norway)

Null sex:

Korsridder­e i middelalde­ren sperret ikke sine koners underliv inne bak lås og slå, slår en tysk ekspert fast. Det var først langt senere at kyskhetsbe­ltet ble tatt i bruk – og de var for menn.

-

Middelalde­rens fine fruer ble låst inne i kyskhetsbe­lter. Eller ble de?

På soverommet i en middelalde­rborg utveksler dronningen hete kyss med sin manns hoffnarr. De har det travelt med å komme seg under dyna før kongen våkner fra middagslur­en sin oppe i tårnkammer­et.

Med febrilske hender flår hoffnarren kjolen av sin betydelig høyere elskerinne – og oppdager sjokkert at en stor metallgjen­stand med et nøkkelhull blokkerer tilgangen til hennes underliv.

"Det er kyskhetsbe­ltet som den sjalu kongen har påført meg, slik at ingen andre enn ham skal få nyte godt av min kropps ynder," lyder dronningen­s replikk i filmen. I komedien "Everything You Always Wanted to Know About Sex But Were Afraid to Ask" fra 1972, gir hoffnarren (spilt av Woody Allen) dog ikke opp. Med alt fra en lysestake til en to meter lang hellebard prøver han å dirke opp låsen.

Selv om filmen er ren fiksjon, illustrere­r scenen en allment vedtatt sannhet: I middelalde­ren låste konger og riddere sin kones underliv inne bak et kyskhetsbe­lte. Låsen skulle forhindre at kona hadde sex med andre når ektemannen var på reise. Men kyskhetsbe­ltet er en myte, konstatere­r den tyske professore­n Albrecht Classen, som har forsket på et av historiens mest sagnomsust­e påfunn.

Kyskhetsbe­ltet ville ha drept

Ingen arkeolog har noensinne funnet eller gravd ut et kyskhetsbe­lte fra middelalde­ren, og det skyldes ifølge professor Classen at de ikke eksisterte. I sin bok “The Medieval Chastity Belt: A Myth-Making Process” (Middelalde­rens kyskhetsbe­lte – en myteskapel­sesprosess) skyter han med skarpt mot den mytiske understell­sinnhegnin­gen.

“Kyskhetsbe­ltet, slik det er beskrevet av tidligere forskere, virker ganske enkelt for absurd til å ha vaert i bruk i fortiden”, skriver han. Ifølge en utbredt forestilli­ng bar korsridder­nes koner kyskhetsbe­lte når mennene deres på 1100-tallet kjempet i Det hellige land. Ettersom et korstog kunne vare i årevis, er dette imidlertid en medisinsk umulighet. Ifølge

Classen viser moderne forsøk at kvinner bare kan baere et kyskhetsbe­lte i 15 minutter før de får gnagsår.

Selv i modeller med innlagt silkestoff og sjenerøse åpninger for kroppsvaes­ker og avføring vil hudavskrap­ing hurtig bli

infisert fordi det er vanskelig å vaske seg grundig med underlivet låst inne. I middelalde­ren ville den slags tatt livet av den stakkars kvinnen lenge før hennes husbond vendte hjem. En trofast kone ville dessuten vaere dødsdømt hvis ektemannen hadde klart å gjøre henne gravid før han iførte henne kyskhetsbe­lte og stakk av med nøkkelen.

Albrecht Classen bemerker også at ingen middelalde­rske skrifter seriøst beskriver bruken av kyskhetsbe­lter. De er bare omtalt metaforisk, og dette har gitt mulighet for mange feiltolkni­nger.

F. eks. skrev den franske munken Bernhard fra Clairvaux en bønn til ugif

te kvinner i første halvdel av

1100-tallet:

"AErlige jomfru, jeg ber deg ha fast tro i hjertet ... og et cingulum castitatis (latin for "kyskhetsbe­lte", red.) om kroppen”. I sin iver har tidligere forskere imidlertid misforståt­t Bernhard, som i likhet med andre middelalde­rskribente­r ikke brukte uttrykket cingulum castitatis i bokstaveli­g forstand.

Ifølge professor Classen beskriver den fromme Bernhard i stedet en tradisjon som kvinner i antikkens Athen og Roma praktisert­e: De bar som ugifte et tynt belte som de kastet etter bryllupet. Europas adelige tok senere symbolet på jomfruelig uskyld til seg.

“Kyskhetsbe­ltet...virker ganske enkelt for absurd til å ha vaert i bruk i fortiden”.

Professor Albrecht Classen

Lås og nøkkel var bare metaforer

Middelalde­rens diktere brukte ofte metaforer, og frekke trubadurer bidro til å

villede ettertiden. Trubadurer var omvandrend­e visesanger­e, og deres favorittme­taforer for kvinnelige og mannlige kjønnsorga­ner var henholdsvi­s nøkkelhull­et og nøkkelen.

Kjaerlighe­t ble ofte omtalt som et skrin som kunne låses opp med de rette nøklene. Derfor hadde den franske trubaduren Guillaume de Machaut knapt kyskhetsbe­lter i tankene da han på 1300-tallet skrev ned et dikt med ordene: “Da klemte den fagre frue meg. Så rakte hun meg en liten nøkkel av gull laget av en mesters hånd og sa: 'Baer denne nøkkelen, venn, og gjem den trygt, for den er nøkkelen til min skatt”.

Den konkrete omtalen av kyskhetsbe­lter dukker først opp i forbindels­e med den italienske renessanse­n på 1400-tallet. I boka "Belliforti­s" fra 1405 er det en tegning av en kvinne iført et kyskhetsbe­lte. Bokens tyske forfatter Konrad Kyeser forklarte:

“Dette er et forkle båret av kvinner fra Firenze. Det er laget av jern, hard og låses innenfra ”.

Ifølge professor Classen er tegningen imidlertid bare et produkt av Kyesers fantasi og hans fordommer mot italienern­e, som ifølge ryktene var lettlivede.

Som en av historiens første illustrert­e håndbøker om militaer teknologi inneholdt "Belliforti­s" en rekke seriøse tekster og tegninger av bl.a. beleirings­maskiner. Av uforklarli­ge grunner valgte Kyeser imidlertid å krydre arbeidet sitt med flere snurrige og urealistis­ke påhitt, inkludert en usynlighet­sformel, et belte som ble blåst opp når baereren prompet i det, samt et apparat til å fjerne mannens penis med.

På samme måte er Kyesers kyskhetsbe­lte, ifølge professor Classen, en grov vittighet, noe som bl. a. ses tydelig på tegningen, der beltet mangler de nødvendige åpninger for toalettbes­øk. Året etter Kyesers tullprat utåndet en mann som ettertiden har døpt kyskhetsbe­ltets oppfinner: Francesco av Padova. Den italienske bystaten Padova var blitt erobret av konkurrent­en Venezia, og Padovas siste hertug, Francesco 2, ble kastet i et venetiansk fengsel, der han etter kullseilte fredsforha­ndlinger i 1406 ble henrettet ved kvelning.

Blant hans jordiske eiendeler ble det angivelig funnet en rekke torturinst­rumenter samt et kyskhetsbe­lte som ifølge reiseskild­ringer var utstilt i Dogepalass­et i Venezia helt frem til en gang på 1500-tallet. Det famøse beltet er sporløst forsvunnet, og det vekker Classens mistanke. Han påpeker at hertugen i sin samtid ble omtalt som en kjaerlig ektemann. Bare hans politiske rivaler fikk en brutal og nådeløs behandling. For å rettferdig­gjøre den brutale henrettels­en av Francesco, fremstilte Venezia ham som et monster i propaganda­en. Bystyret spredte ryktet om at han hadde torturert sine fiender og at han sperret av sin kones underliv med en lås.

Kyskhetsbe­lte førte til rettssak

Frekke tresnitt forsterket på 1500-tallet myten om kyskhetsbe­ltet. Kunstnerne beskrev bl. a. trekantdra­maer hvor en elskovssyk kvinne bedro sin gamle, rike

En elskovssyk kvinne bedro sin gamle, rike ektemann ved å gi sin unge elsker nøkkelen til sitt kyskhetsbe­lte. ektemann ved å gi sin unge elsker nøkkelen til sitt kyskhetsbe­lte. Tresnitten­e er imidlertid langt fra noe bevis på at kyskhetsbe­lter faktisk blebrukt.

Ifølge Classen er de snarere en videreføri­ng av den humoristis­ke tradisjone­n fra trubaduren­eog boka "Belliforti­s". Mens professore­n kategorisk avviser bruken av kyskhetsbe­lter i middelalde­ren, aksepterer­han deres eksistens i de følgende århundrene.

Fra renessanse­n, som i mange europeiske land begynte rundt år 1500, finnes det flere konkrete eksempler. Men Classen avviser at de ble brukt til rutinemess­ig å låse inne gifte adelskvinn­ers underliv. I stedet kan prostituer­te ha båret dem.

Fra 1560 finnes det en avbildning av en naken kvinne med en sekk penger over hodet og en gigantisk nøkkel i hånden som slett ikke passer til låsen på kyskhetsbe­ltet hennes. Historiker­e har fremsatt teorien om at det er snakk om en gledespike som bar et kyskhetsbe­lte som sikkerhet. Først når kunden hadde lagt penger på bordet hennes, låste hun opp.

To rettssaker fra 1600-tallets Skandinavi­a viser at kyskhetsbe­lter verken var vanlig eller akseptert. Ifølge gamle rettsdokum­enter ble en dansk herremann i 1609 anklaget og dømt for å ha hengt en lås på sin kone. Og rundt år 1650 refererte den danske legen Ole Worm til en rettssak som var blitt ført mot en mann fordi han angivelig hadde forsøkt å tvinge sin kone til å gå med en såkalt kvinnelås.

Kvinne fikk hoftebøyle med seg i graven

Myten om kyskhetsbe­ltet forsvant antakelig på 1700- og 1800-tallet, men vendte tilbake med fornyet styrke i 1889. Det skjedde da den østerriksk­e samleren Anton Pachinger besøkte en liten østerriksk landsbykir­ke bygget på 1500-tallet.

Under kirkegulve­t hadde arbeiderne funnet en kiste med et kvinneskje­lett fra rundt år 1600. Kvinnens elegante klaer viste at hun trolig var adelig –og til Pachingers overraskel­se hadde hun en usedvanlig anordning rundt hoftene: en hoftebøyle av jern trukket med solid laer som var festet med to låser.

Alle de tilstedeva­erende mente at kvinnen hadde på segen kirurgisk bandasje som skulle støtte henne – som etter et alvorlig fall fra en hest. Men Pachinger var uenig. I 1904 fikk han utgitt en rapport om sitt sensasjone­lle funnav et vaskeekte kyskhetsbe­lte.

Nyheten gikk verden rundt, og fortidens barbariske skikker fascinerte millioner av mennesker. I sin bok knuser professor Classen ikke bare myten om kyskhetsbe­ltet, han skyter også med skarpt mot museene rundt om i Europa som stiller dem ut. Museene er med på å holde liv i myten, mener Classen.

Det mest berømte kyskhetsbe­ltet befinner seg i Musée de Cluny i Paris. Her opplyser informasjo­nstavlen atden franske kongen Henrik 2 på 1500-tallet satte den på sin italienskf­ødte koneKatari­na av Medici. Men Classen er skeptisk.

Han understrek­er at forskere ikke har klart å datere med sikkerhet et eneste ett av kyskhetsbe­ltene. Ifølge hans forskning ble museumseks­emplarene fremstilt på 1800-tallet – enten som sexleketøy eller som historiske forfalskni­nger for å tiltrekke seg viktoriati­dens bornerte overklasse.

I en tid da onani ble betraktet som en vederstygg­elighet, vakte kyskhetsbe­lter forargelse men tiltrakk også kunder. Samtidig understrek­et de utstilte beltene hvor mye mer dannede museumsgje­stene var enn sine forfedre: Tenk at europeerne for bare få hundre år siden hadde vaert så meget i sine primitive drifters vold at de måtte finne opp en grotesk lås for å tøyle dem.

 ??  ??
 ?? WELCOME COLLECTION ?? I renessanse­n var kvinner med kyskhetsbe­lte fortsatt et yndet motiv. Ga hun en ung mann en nøkkel, kunne folk selv gjette hva som snart ville skje.
WELCOME COLLECTION I renessanse­n var kvinner med kyskhetsbe­lte fortsatt et yndet motiv. Ga hun en ung mann en nøkkel, kunne folk selv gjette hva som snart ville skje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway