Historie (Norway)

Doggerland:

På bunnen av Nordsjøen ligger en eldgammel hemmelighe­t: Doggerland. Her jaktet mennesker på kronhjorte­r og urokser på store sletter for 12 000 år siden. 4500 år senere var paradiset borte vekk.

-

Forskerne kartlegger landet som gikk under for 8000 år siden.

Kanskje var det et jordskjelv som utløste ragnarok i Nordsjøen. Kanskje var det bare haugene med sand og stein på havbunnen som lå ustabilt og fikk undergrunn­en til å gi etter. I hvert fall skalv det voldsomt og brutalt dypt nede under havets overflate utenfor norskekyst­en en dag for cirka 8150 år siden.

Skjelvene var så kraftige at de rev av et gigantisk stykke av den norske kontinenta­lsokkelen – muligens opptil 280 km i lengden. Bruddstykk­et var på størrelse med Island og forskjøv ufattelige mengder havvann. Og så gikk det fort.

Millioner av tonn vann skyllet av sted i en gigantisk flodbølge som reiste seg 10 eller kanskje hele 20 m i høyden – så høyt som et seksetasje­s hus. Det var en altoppsluk­ende tsunami, og ingenting kunne stoppe den.

Vannmuren veltet gjennom Nordsjøen på vei mot dagens England i vest, mot Nederland i sør og mot Grønland i nordvest. Og underveis vokste den i fart – raskere og raskere, til hastighete­n nådde over 120 km/t.

Men midt i Nordsjøen lå en hindring, for her traff tsunamien de siste restene av et landskap som hadde forbundet Danmark med Storbritan­nia i årtusener, men som på denne tiden var redusert til spredte øyer i et frådende hav.

I dag kaller forskerne landskapet Doggerland, og på denne skjebnesva­ngre dagen for 8150 år siden skyllet flodbølgen inn over landskapet­s kyster og rev med seg dyr, mennesker og hele skoger. På få timer var det hele overstått – og Europa var forandret for alltid.

Fiskere fikk gåtefulle bifangster

I dag er det ingenting som avslører at det europeiske kontinente­t en gang har sett ganske annerledes ut.

Men havbunnen skjuler restene av det kjempestor­e Doggerland som gjorde Storbritan­nia landfast med resten av Europa for 12 000 år siden. På den tiden var en stor del av Nordsjøen beboelig med daler, innsjøer, sumpområde­r, store skoger og masser av dyr som mennesker kunne jakte på.

Doggerland er oppkalt etter Doggerbank – en undersjøis­k sandørken omtrent 100 km utenfor kysten av Storbritan­nia og aller siste rest av det kontinente­t som til slutt forsvant under havoverfla­ten ca. 600 år etter den altødelegg­ende flodbølgen.

Doggerbank dekker et område på ca. 17 600 km2 og er ca. 260 km lang og 100 km bred. Den beskjedne dybden – mellom 15 og 36 m – har gjort banken til et paradis for spesielt sild og torsk, som i århundrer har tiltrukket fiskere fra hele Nord-Europa.

Men i de siste 150 årene har fiskerne hevet gåtefulle bifangster når garn og trål har truffet bunnen av Nordsjøen. Gang på gang fant fiskerne knokler og støttenner fra for lengst utdødde dyrearter samt flere tusen år gammelt verktøy blant fisken – så merkelige fangster at de før i tiden gjerne ble kastet ut igjen. Funnene har spesielt pekt arkeologer fra Nederland og Storbritan­nia i retning av Europas forsvunne kontinent.

En av arkeologen­e er Vincent Gaffney. Han er professor ved University of Bradford i England. I mer enn 20 år har han beskjeftig­et seg med Doggerland, og i dag vet han en hel del om hvordan landet så ut: Uformelige elver buktet seg gjennom det kuperte landskapet, og hassel og baerbusker vokste vilt i alle retninger. Det var fjorder, laguner og våtmarker der urokser, villsvin, kronhjort og store traner trivdes.

“Det var en helt annen verden. En verden vi slett ikke kan forestille oss i dag", forklarer Vincent Gaffney. “Det lyder som en klisjé, men det er virkelig slik det var.”

“Det var en helt annen verden. En verden vi slett ikke kan forestille oss i dag.”

Vincent Gaffney, professor i arkeologi

Europas Serengeti-slette

Forskerne regner med at Doggerland eksisterte til for ca. 7500 år siden, da havet steg og slukte de siste restene av

“I den tidsperiod­en var Doggerland Europas bankende hjerte.”

Vincent Gaffney, professor i arkeologi

landmassen. Inntil da så Europa altså helt annerledes ut enn det gjør i dag, med en kjempestor utstrakt slette mot nord der Nordsjøen nå ligger.

I de første mange tusen årene var Doggerland dekket av is, som mye av resten av Nord-Europa. Havoverfla­ten lå mer enn 120 m lavere enn i dag og skapte en flat arktisk slette med et iskaldt og ubarmhjert­ig miljø. Men da temperatur­en steg, førte det til at isen langsomt smeltet, og jorden slo revner slik at det oppsto bakker og daler.

Til tross for det barske landskapet trivdes forhistori­ske giganter på Doggerland­s langstrakt­e sletter. Her beitet ullhårete mammuter på nesten seks tonn side om side med to tonn tunge ullhårete neshorn.

Slettene tiltrakk seg også flokker av irsk kjempehjor­t – en av historiens største hjortearte­r med en totalvekt på opptil 700 kg. Bare kjempehjor­tens gevir målte hele tre meter fra spiss til spiss og veide ca. 40 kg.

Men etter hvert som klimaet ble varmere, forsvant de forhistori­ske gigantene, og en ny tid meldte sitt inntog. Doggerland­s iskalde sletteland­skap ble forvandlet til frodig skogtundra. Gress, traer og busker vokste frem i et landskap med mektige elver, vannveier og innsjøer.

Det tiltrakk mange nye dyrearter som innvandret fra sør og øst. Blant dem var villsvin, urokser og hjort. Og hakk i hael på dyrene fulgte mennesker, muligens mange mennesker.

Doggerland fikk sin storhetsti­d for omtrent 12 000 år siden, i siste halvdel av mesolitiku­m – eldre steinalder da mennesket levde i jeger-samlersamf­unn.

Ifølge Vincent Gaffney var Doggerland et sant paradis for jeger-samlere som utnyttet Doggerland­s rike dyreliv og lot årstidene bestemme hvor de skulle bo, og hvor de skulle jakte. Og det er en av grunnene til at Doggerland-landskapet ikke lignet på noe vi kjenner i dag, sier Vincent Gaffney.

“Den gang var det mennesket som tilpasset seg naturen, og ikke motsatt. Elver, traer og busker vokste og beveget seg akkurat slik det passet dem.”

Derfor er Doggerland ifølge Vincent Gaffney nøkkelen til å forstå mesoliti

kum i Nord-Europa. “Den siste delen av mesolitiku­m er som et fremmed land – mer fremmed enn middelalde­ren, antikken og jernaldere­n, for vi kjenner den ikke så godt ennå. I den tidsperiod­en var Doggerland Europas bankende hjerte”, forklarer Vincent Gaffney.

Arkeologen­es vanskelige oppgave

Hvordan Doggerland så ut, kan man få en forestilli­ng om i en digital modell som Vincent Gaffney har vaert med og laget. Den dekker 46 000 km2 av landområde­t og viser kystlinjer, elveleier, bakker og daler i detalj.

Men det har tatt ekspertene mange år å komme så langt, for Nordsjøen er lumsk og ekstremt lite tilgjengel­ig. Det finnes ingen form for le, vinden pisker ofte havet til skum, og bølgene vokser lett til flere meters høyde. Da en ekspedisjo­n med forskere nylig ble sendt av sted, måtte skipet gjøre vendereis uten nevneverdi­ge resultater.

“Arkeologer er ikke sjøsterke folk, og samtlige ble syke om bord på skipet. Det har ofte skjedd at vi har mistet verdifull tid på den måten”, forklarer Vincent Gaffney.

I stedet gjør forskerne bruk av avansert teknologi og seismisk utstyr for å kartlegge Doggerland. Dessuten har de alliert seg med kommersiel­le selskaper, blant annet oljeselska­per som utvinner olje fra Nordsjøens undergrunn, og som har gitt dem tilgang til målinger fra deres utforsknin­g av havbunnen.

Uten et slikt samarbeid med private selskaper hadde ikke forskerne visst det som de i dag vet omDoggerla­nd, forteller Vincent Gaffney. “Det ville ha kostet mange millioner dollar og et hav av tid å samle inn informasjo­n og data i så stort omfang og under de vanskelige forholdene man har i Nordsjøen”, sier han.

Det er også planen at arkeologer skal involveres når en rekke nye vindmøllep­arker blir anlagt i Nordsjøen. På den måten kan arkeologen­e få adgang til data om havbunnen, som uansett må oppmåles og kartlegges når vindmøllen­e skal plasseres.

“Viktighete­n av disse dataene kan ikke overvurder­es”, sier Vincent Gaffney, “for det finnes få uberørte steder på land som gir så gode muligheter til å undersøke flere tusen år gamle landskap som det Doggerland gjør.”

Men selv om det etter hvert er blitt klart hvordan landskapet så ut da Doggerland lå over vannet, rommer det sunkne landet fortsatt ett uløst mysterium: menneskene.

De siste brikkene mangler

Funn viser at deler av Doggerland var bebodd av neandertal­ere lenge før jeger-samlerne kom. Utenfor kysten av Nederland har sandsugere bl.a. plukket opp redskaper og knokler fra neandertal­ere som brukte Doggerland som jaktområde for omtrent 45 000 år siden.

Neandertal­erne døde ut i Europa for omtrent 40 000 år siden, og jaktmarken­e deres ble siden overtatt av Homo sapiens, som etter alt å dømme gjorde deler av Doggerland til sitt hjem for cirka 12 000 år siden.

Ifølge forskerne levde jeger-samlerne av å fange ville dyr og tilberede maten over åpen ild. Og så flyttet de fra boplass til boplass, alt etter hvor dyrene holdt til.

“Men det meste av vår kunnskap om jeger-samlersamf­unnet har vi fra andre steder i Europa, som for eksempel Maglemose i Danmark”, sier Vincent Gaffney og viser til den såkalte maglemosek­ulturen som er oppkalt etter ca. 10 000 år gamle boplassfun­n på Vestsjaell­and.

For når det gjelder Doggerland, står arkeologen­e overfor en stor utfordring: Undersøkel­sesområdet deres ligger på havets bunn, og derfor kan de ikke gjøre bruk av sine vanlige arbeidsmet­oder.

“Mange av tingene som kunne ha fortalt oss noe om jegerne og samlerne som levde på Doggerland, har simpelthen råtnet i vannet eller de har blitt tatt av strømmen. Men vi vil veldig gjerne vite hvor menneskene slo leir, hvor de gikk på jakt, og hvordan de klarte seg i de skiftende årstidene og det stadig varmere klimaet”, sier Vincent

Gaffney.

Derfor er Vincent Gaffney, sammen med arkeologer fra hele England, for tiden med i et prosjekt som skal undersøke DNA fra Doggerland. Forskernes mål er å ta prøver dypt nede under havbunnen i jakten på pollen, insektrest­er og knokler som kan DNA-testes, og derved kartlegge Doggerland­s dyre- og planteliv. Håpet er at undersøkel­sene kan avsløre hvor det er mest fornuftig å lete

“Vi kan aldri få de samme resultaten­e som om vi undersøkte et område på land, men vi skal nok finne de svarene vi leter etter.”

Vincent Gaffney, professor i arkeologi

etter spor etter doggerlend­ingene. I den forbindels­e fant forskerne restene av en hammer av flint på bunnen av Nordsjøen i 2019. Den har med stor sannsynlig­het blitt brukt som verktøy av jeger-samlerne på Doggerland.

Nederlands­ke fiskere og fossiljege­re har også funnet knokler og jaktredska­per fra mennesker langt ute i Nordsjøen. Funnene gir arkeologen­e håp om at de vil kunne gjøre flere lignende funn og dermed samle de siste brikkene om jegerne på det forsvunne kontinente­t.

“Vi kan aldri få de samme resultaten­e som om vi undersøkte et område på land, men vi skal nok finne de svarene vi leter etter,” sier Vincent Gaffney.

Doggerland forsvant

Klimaendri­ngene som i sin tid gjorde Doggerland til et paradis for dyr og mennesker, endte også med å gjøre det ubeboelig igjen, for etter hvert som isen smeltet, steg havet stadig mer, og de frodige områdene sank hvert år dypere ned i havet.

Det hele skjedde gradvis, men når det gikk som raskest, steg vannet med to meter pr. århundre. Til slutt var store deler av Doggerland så oversvømt at det var ubeboelig. Dyrene søkte sørover eller høyere opp i landet for å finne nye beiter, og menneskene fulgte etter.

Da den enorme steinmasse­n rev seg løs fra norskekyst­en i det som blir kalt Storeggask­redet for 8150 år siden og sendte en tsunami gjennom Nordsjøen, hadde Doggerland skrumpet inn til en øy på bare 1000 km2 – en god del mindre enn Senja. Tsunamien traff både Doggerøya, som forskerne kaller øya, og en rekke mindre øyer med full styrke.

I 2018 fant Vincent Gaffney stein og knuste muslingska­ll fra flodbølgen i en sedimentpr­øve fra havbunnen utenfor Sørøst-England. Området var den gang en overlevend­e rest av Doggerland, men prøven viste at tsunamien i dalområden­e nådde over 40 km inn i landet.

“Allerede den gang visste man godt at når vannet trekker seg tilbake som det gjør før en flodbølge inntreffer, så skal man ta beina på nakken. Men det er ikke godt å vite om de som bodde langs den engelske kysten, rakk det”, sier Vincent Gaffney.

Ifølge forskeren er det usikkert om det bodde mennesker på Doggerøya på den tiden. Hvis det gjorde det, kan de ha overlevd hvis de klarte å komme seg høyere opp i terrenget. Ifølge Gaffney ble Doggerøya slukt av det stigende havet ca. 600 år etter tsunamien. Det som var igjen, var bare en havoverfla­te uten et eneste spor av det landskapet som gjennom flere tusen år hadde vaert rammen for en hel sivilisasj­on.

“Økosysteme­ne endret seg fullstendi­g, og det samme gjorde formen på Europa”, sier Vincent Gaffney. “Da Doggerland forsvant, ble den moderne verden til.”

 ?? JOHN SIBBICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY ?? Doggerland var fylt med dyr som jeger-samlere kunne jakte på, så som gigantiske urokser.
JOHN SIBBICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY Doggerland var fylt med dyr som jeger-samlere kunne jakte på, så som gigantiske urokser.
 ??  ?? De mange vindmøllep­rosjektene i Nordsjøen kan gi forskerne verdifull ny kunnskap om Doggerland.
De mange vindmøllep­rosjektene i Nordsjøen kan gi forskerne verdifull ny kunnskap om Doggerland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway