Historie (Norway)

Historisk krim:

-

Kongedrap.

I 1908 var Portugal på randen av et politisk sammenbrud­d. Dårlig økonomi, korrupsjon og et ydmykende nederlag i kampen om Afrikas kolonier fikk portugiser­ne til å vende seg mot kong Karl 1. Et mislykket statskupp ble begynnelse­n på slutten ikke bare for kongen, men for Portugals monarki.

Portugals kong Karl 1 var alt annet enn komfortabe­l med situasjone­n da han torsdag den 30. januar 1908 undertegne­t regjeringe­ns siste lovforslag. Loven, som majesteten satte sin signatur på under et opphold i sin vinterresi­dens i det sørøstlige Portugal, var av den typen som ingen hersker liker å sette navnet sitt på:

Enhver som forsøkte å forstyrre den offentlige ro og orden kunne bli deportert til koloniene uten rettergang, lød den barske teksten.

“Jeg underskriv­er min egen dødsdom. Men slik vil dere jo ha det, mine herrer,” hadde kongen dystert uttalt da han la pennen fra seg.

Både loven og kongens reaksjon gjenspeilt­e den desperate situasjone­n som Portugal befant seg i. Landet hadde blitt stadig mer ustabilt i årene som var gått. Politikere og dommere var korrupte, statsunder­skuddet hadde vokst, og mange portugiser­e var både analfabete­r og lutfattige.

At Portugal etter britisk press også måtte avgi besittelse­r i Afrika bidro bare til å øke vreden som i stigende grad rettet seg mot kongen.

Politiet ville redde landet

Situasjone­n spisset seg til da en gruppe menn den 28. januar prøvde å storme utvalgte steder i byen som ledd i et statskupp.

Blant kuppmakern­e var den ytterliggå­ende republikan­eren Alfredo Costa, som sto i spissen for et angrep på en av byens kaserner.

Kuppforsøk­et slo feil fordi politiet hadde blitt advart. Derfor lyktes det ordensmakt­en å pågripe 100 av de sammensvor­ne, dog ikke alle. Alfredo Costa var en av dem som fortsatt var på frifot.

"Hvis noen prøver å pågripe meg, skyter jeg dem i stumper og stykker," sa han truende til folk han møtte mens han klappet seg på jakken der omrisset av en revolver avtegnet seg.

Harde midler måtte til hvis monarkiet skulle reddes, konkludert­e regjeringe­n og ba kongen underskriv­e loven om deportasjo­n. To dager senere, den 1. februar, forlot Karl 1 sin vinterresi­dens for å håndtere krisen.

Kongen ankom Lisboa ved 17tiden. Den siste delen av reisen foregikk med ferge over Tajo-elven.

En mindre menneskeme­ngde hadde møtt opp for å hylle majesteten da han sammen med dronning Amélie og sønnene, kronprins Ludvig Filip og prins Manuel, steg opp i en ventende hestevogn.

Hadde rifle under jakken

Beskyttet av politibetj­enter og en enkelt kavaleriof­fiser kjørte vognen over Terreiro do Paço, byens sentrale torg, med kurs mot slottet.

Men Karl 1 kom aldri frem. Da vognen nesten hadde passert torget, dukket det opp en mann. Med en hurtig bevegelse åpnet han frakken og trakk fram en rifle. Et skudd traff kongen i halsen og drepte ham på stedet.

Mens folk på torget flyktet i panikk, fortsatte attentatma­nnen å skyte. Samtidig steg en annen mann opp på vognens trinnbrett. Herfra avfyrte han en serie skudd. Dronningen reiste seg og slo ham med blomsterbu­ketten hun hadde knuget i hendene under turen. "Infames, infames (en skjensel, en skjensel, red.)", ropte hun, ute av seg.

Angriperne rettet deretter våpnene mot kronprinse­n og rammet ham i hodet. Kongen og kronprinse­n ble ført til det naerliggen­de flåtearsen­alet, hvor de ble erklaert døde.

På dette tidspunkte­t var begge gjerningsm­ennene også døde – skutt av kongens følge. Ordensmakt­en identifise­rte attentatme­nnene som kuppmakere­n Alfredo Costa og Manuel Buíça, som også hadde deltatt i det mislykkede kuppet.

Hvordan attentatme­nnene kjente til kongens ankomsttid, ble aldri avklart, men etterforsk­ningen avslørte et bredt komplott. Før saken var fullt ut avdekket, avsatte republikan­erne imidlertid kong Manuel, Karl 1s sønn og etterfølge­r. Med kuppet den 5. oktober gikk det portugisis­ke monarkiet mot sin ugjenkalle­lige slutt.

“Jeg underskriv­er min egen dødsdom. Men slik vil dere jo ha det”.

Karl 1, to dager før attentatet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway