Historie (Norway)

Bronsealde­rens euro var tung å drasse på

-

Øksehoder og armringer er noen av de hyppigste funnene fra bronsealde­ren. Nå har nederlands­ke arkeologer undersøkt over 100 bronsealde­rfunn, og de mener at de har avslørt en 4000 år gammel europeisk fellesvalu­ta.

Funnene, som er gjort i Danmark, Polen, Tsjekkia, Tyskland, Frankrike, Østerrike og Sveits, er nemlig forbløffen­de ens, forklarer assisteren­de professor Maikel Kuijpers ved universite­tet i Leiden:

“I forhistori­sk tid ble ringer og øksehoder av bronse brukt som euroer. Disse funnene fra yngre bronsealde­r var standardis­erte i både form og vekt – og ble brukt som en tidlig form for penger.”

Når fortidens handelsrei­sende møttes, hadde de ingen vekter å veie betalingsm­idlene på, men nederlands­k forskning viser at 70 pst. av de undersøkte ringene veide så tett på 195 gram at de handlende ikke kunne merke forskjell med det blotte øye.

“Først senere – halvveis gjennom bronsealde­ren – dukket det opp nøyaktige vekter. Fra da av begynner arkeologen­e å finne tynne stenger av bronse,” forklarer Kuijpers. Stengene ble brukt til å brekke av et stykke så den helt nøyaktige mengden bronse kunne skifte hender.

Forskerne hefter seg også ved at det ofte ligger ens øksehoder og armringer i nedgravde skatter fra bronsealde­ren. Dette styrker teorien om at de ble brukt som betalingsm­idler.

 ?? HELENA MOTYCKOVÁ ?? Våre forfedre skapte bronse ved å blande tinn og kobber. Av legeringen smidde de bl.a. ringer.
HELENA MOTYCKOVÁ Våre forfedre skapte bronse ved å blande tinn og kobber. Av legeringen smidde de bl.a. ringer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway