Historie (Norway)

Historiske kart vil forbli britiske

-

Ti enestående kart som viser britenes seier over den spanske armadaen, forlater likevel ikke Storbritan­nia. I juli 2020 kjøpte en velstående utenlandsk samler kartene, som er de eneste samtidige gjengivels­ene av slaget som har overlevd frem til i dag.

I tråd med britisk lov må imidlertid kjøpere av betydelige historiske verk søke om eksporttil­latelse, og mens den behandles, har britiske institusjo­ner rett til å kjøpe verket. Denne loven benyttet den britiske flåtens nasjonalmu­seum

NMRN seg av. Museet skaffet seg kartene for 600 000 pund (over 7 mill. kroner) – samme pris som den utenlandsk­e kjøperen hadde betalt. De ti kartene er trolig laget av en dyktig nederlands­k tegner, for i margen på ett av dem er det et notat på flamsk. Trinn for trinn viser kartene hvordan britenes undertalli­ge flåte oppdaget den mektige spanske armadaen utenfor Cornwall i SørEngland og tok opp kampen. Britene vant en forbløffen­de seier. De forpurret en storstilt spansk invasjon av England og forhindret at dronning Elizabeth ble avsatt.

 ??  ?? På det første kartet oppdager et britisk skip den spanske armadaens 138 skip.
På det første kartet oppdager et britisk skip den spanske armadaens 138 skip.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway