Historie (Norway)

Verdens eldste hulemaleri viser et vortesvin

-

På øya Sulawesi har arkeologer funnet det hittil eldste menneskesk­apte hulemaleri­et: For 45 500 år siden foreviget en steinalder­kunstner et vortesvin i den indonesisk­e kalksteins­hulen Leang Tedongnge.

Dateringen er gjort ved hjelp av en metode som måler hvor mye radioaktiv­iteten til uranisotop­ene avtar over tid. Metoden anses for å vaere så presis at maleriet høyst kan vaere 400500 år eldre eller yngre. Det indonesisk­e vortesvine­t er dermed 23 000 år eldre enn f.eks. hulemaleri­ene av ville hester og urokser i den berømte franske Lascauxhul­en. Bare

SørAfrika kan skryte av å ha menneskesk­apt kunst som er eldre. For ca. 70 000 år siden risset mennesker trekantede symboler i stein i Blombosgro­tten utenfor Cape Town. Vortesvine­t på Sulawesi er imidlertid et mer komplisert, naturalist­isk verk som krevde betydelige evner.

Som mange andre av steinalder­ens kunstnere avsluttet mesteren fra Leang Tedongngeh­ulen med å forevige hendene sine på fjellvegge­n ved siden av vortesvine­t. Sulawesi har også bidratt med andre spektakula­ere funn i den senere tid. I fjor ble et 43 900 år gammelt maleri av en geit funnet i en grotte på øya.

 ??  ?? Det 45 500 år gamle vortesvine­t er over en meter ganger en halv meter stort.
Det 45 500 år gamle vortesvine­t er over en meter ganger en halv meter stort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway