Historie (Norway)

Japanerne omgjorde fjellene til festninger

Japanerne hadde forberedt seg på amerikaner­nes invasjon ved å grave tunneler i fjellene naer Manila og andre steder på Luzon. Fra de skjulte stillingen­e angrep de med maskingeva­erer, mortere og artilleri.

-

Blant de mest fryktede japanske forsvarsan­leggene var de omfattende tunnelsyst­emene i Luzons åser og fjell. På avstand kunne amerikaner­ne bare se et fjell, men i de skjulte åpningene sto kamuflerte kanoner og maskingeva­erer.

Herfra kunne japanerne bombardere amerikaner­ne som befant seg i det flate terrenget. De japanske anleggene kunne bare uskadeligg­jøres på naert hold med håndgranat­er og flammekast­ere.

Noen av anleggene var så enorme at de hadde plass til flere hundre soldater. Gangene rommet depoter med mat og ammunisjon, eller de kunne vaere innredet som feltsykehu­s og fangehull.

Tunnelene lå både ved flybasen Clark Field, i fjellene i nord og på øya Corregidor, som lå ved Bataan-halvøya på Luzon. Japanerne måtte imidlertid overgi seg til slutt, da amerikaner­ne avskar forsyninge­ne.

Så sent som i 2011 ble et hittil ukjent japansk kompleks med 18 tunneler funnet på Luzon.

 ??  ?? Mange amerikaner­e døde i forsøket på å okkupere japanernes skjulte tunneler.
Mange amerikaner­e døde i forsøket på å okkupere japanernes skjulte tunneler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway