Historie (Norway)

Borgerne tok makten

Pariskommu­nens ledere ble valgt av de registrert­e velgerne i Paris. Alle menn kunne stemme uansett inntekt og formue, men kvinner hadde ikke stemmerett.

-

Kommunens ledere ville vaere tett på folket og valgte derfor bort stillingen som både president og overborger­mester.

Tanken om at ingen skulle vaere høyt hevet over andre gjaldt ikke bare politikern­e, men også militaeret, og Pariskommu­nens vaepnede styrker hadde derfor ingen øverstbefa­lende.

I stedet ble troppene ledet av en sentralkom­ité, “Le Comité Central Republicai­n des 20. Arrondisse­ment”. Kommunens øverste ledelse var et råd med 92 medlemmer. Medlemmene staket ut den politiske kursen og vedtok lover.

Imens sto ni kommisjone­r – som var nedsatt av rådet og besto av rådsmedlem­mer – for den daglige driften.

Kommisjone­ne skulle etterligne Nasjonalfo­rsamlingen­s departemen­ter.

Selv om den desentrali­serte styreforme­n ofte var kaotisk og ineffektiv, klarte Pariskommu­nen i sin korte levetid – litt over to måneder – å gjennomfør­e en rekke fremsynte lover.

 ?? UNIVERSAL HISTORY ARCHIVE/ UIG/BRIDGEMAN IMAGES ?? Arbeidere og intellektu­elle tok makten i Paris, og målet var å skape et mer rettferdig samfunn. En ny lov forbød f.eks. barnearbei­d i bakerier.
UNIVERSAL HISTORY ARCHIVE/ UIG/BRIDGEMAN IMAGES Arbeidere og intellektu­elle tok makten i Paris, og målet var å skape et mer rettferdig samfunn. En ny lov forbød f.eks. barnearbei­d i bakerier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway