Historie (Norway)

Revolusjon­en skulle fullføres

I 1789 startet innbyggern­e i Paris den franske revolusjon. Prosjektet kullseilte, men 82 år senere var pariserne klare til å prøve igjen.

-

Ideologier gjennomsyr­et det nittende århundre. Blant opprørerne i den franske hovedstade­n i 1871 var det altså både sosialiste­r og anarkister, to av tidens dominerend­e revolusjon­aere ideologier.

Historiker­ne mener imidlertid at de fleste vanlige parisere først og fremst var interesser­t i et oppgjør med monarkiet og presteveld­et. For folket handlet det om å ta makten fra de menneskene som – med nederlaget for Bismarcks forente Tyskland – enda en gang hadde ført Frankrike ut i ydmykelse og kaos.

Opprørerne ønsket å fullføre det som deres forfedre hadde begynt under den franske revolusjon­en.

Det endelige målet var et liv som likeverdig­e borgere i en republikk med utstrakt selvbestem­melse, der ingen ble tvunget til å tjene en privileger­t overklasse.

Ikke overrasken­de var en av de varmeste talsmennen­e for Pariskommu­nen kommunisme­ns far, Karl Marx.

 ?? THE MUSEUMS OF THE CITY OF PARIS ?? Under opprøret besto en stor del av festningsv­erkene av provisoris­ke barrikader av brostein.
THE MUSEUMS OF THE CITY OF PARIS Under opprøret besto en stor del av festningsv­erkene av provisoris­ke barrikader av brostein.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway