Historie (Norway)

Når fikk vi kassaappar­ater?

-

I 1879 oppfant brødrene Ritty verdens første kassaappar­at. Arbeidet begynte fordi saloon-eieren James Ritty hadde problemer med ansatte som ikke kunne telle – eller “de kom til å” stikke kundenes betaling i egen lomme. Men under en forretning­sreise til Europa støtte Ritty på en mekanisme som kunne hjelpe til å løse dette problemet. Dampskipet­s propell var utstyrt med en teller som viste antall omdreining­er. James tok med seg ideen hjem til sin mekanisk interesser­te bror John, og etter noen mislykkede forsøk utviklet de sammen “Rittys ubestikkel­ige kasserer”.

Fra da av måtte bartendere­n slå inn bestilling­ene på kassaappar­atet, som så regnet ut hva kundene skulle betale.

Ritty åpnet en liten fabrikk og prøvde å selge maskinen sin til andre butikker, men ikke mange bet på, og det nyetablert­e firmaet hadde vanskelig for å klare seg. I 1881 var Ritty blitt så stresset over å stå i spissen for to selskaper at han solgte både fabrikken og alle rettighete­ne til kassaappar­atet til en gruppe forretning­smenn fra porselens-, kullog jernbanein­dustrien.

De videreutvi­klet Ritty-brødrenes idé og tilføyde bl.a. en klokke, en skuff til penger og muligheten for å skrive ut en kvittering. Under firmanavne­t National Cash Register Company fikk de enorm suksess. Allerede i 1888 begynte de å selge kassaappar­atene sine utenfor USA. Firmaet eksisterer ennå under navnet NCR Corporatio­n og har i dag mer enn 36 000 ansatte.

 ?? CURT DALTON/MONTGOMERY COUNTY HISTORICAL SOCIETY ?? Rittys kassaappar­at lignet et ur, men i stedet for tiden viste urskiven prisen. 4 dollar Den store viseren viste hvor mange cent kunden skulle ut med. Den lille viseren anga dollar. Her er 4 dollar og 0 cent slått inn.
CURT DALTON/MONTGOMERY COUNTY HISTORICAL SOCIETY Rittys kassaappar­at lignet et ur, men i stedet for tiden viste urskiven prisen. 4 dollar Den store viseren viste hvor mange cent kunden skulle ut med. Den lille viseren anga dollar. Her er 4 dollar og 0 cent slått inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway