Historie (Norway)

Hvor snerpet var Victoria?

-

Viktoriati­dens England oppfattes gjerne som veldig snerpet, og samfunnet var da også veldig puritansk. Bare det å omtale et nakent bein ble ansett for dristig. Takt og tone forlangte også at bøker av mannlige og kvinnelige forfattere bare fikk stå ved siden av hverandre hvis de var gift.

Men på denne tiden begynte også leger å studere kvinnenes orgasme, og det ble solgt millioner av erotiske romaner og noveller.

Dronning Victoria hadde selv ingenting imot erotikk. Hun tegnet og samlet nakenstudi­er av menn – og foraerte til og med sin mann en tegning på fødselsdag­en hans. Likevel gikk hun inn for en streng moral når det gjaldt kjønnslive­t, først og fremst fordi hennes løsslupne forgjenger­es liv og levnet hadde laert henne at altfor åpenlyse seksuelle utskeielse­r undergravd­e respekten for kronen og adelen.

Oppfatning­en av dronningen – og hele perioden – som strengt puritansk er farget av en lang rekke forfattere som i begynnelse­n av det tjuende århundre skrev de første bøkene om Viktoriati­dens engelske samfunn.

Mange av dem, ikke minst Lytton Strachey, forfattere­n av Eminent Victorians (1918), overdrev for en stor del samfunnets strenghet. Og denne forståelse­n har holdt seg helt frem til i dag.

 ?? MEDIAJET ?? Utad forkynte dronning Victoria en streng moral, men selv tegnet hun nakne menn. Dronning Victoria
MEDIAJET Utad forkynte dronning Victoria en streng moral, men selv tegnet hun nakne menn. Dronning Victoria

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway