Historie (Norway)

Hvordan fikk sjørøverfl­agget navnet sitt?

-

Ingen vet nøyaktig hvorfor sjørøverne­s svarte flagg fikk navnet “Jolly Roger” (muntre Roger). En sannsynlig forklaring er at Djevelen gikk under tilnavnet “Old Roger” på 1600-tallet, og at sjørøverne ikke hadde spor imot å vaere kjent som Djevelens håndlanger­e. Kallenavne­t “Jolly” kan ha oppstått fordi flaggene ofte ble pyntet med leende kranier.

En annen mulig forklaring er at sjørøverfl­aggene på 1500-tallet kan ha vaert røde og derfor på fransk – med ironi – ble kalt jolie rouge (pent rød). Det forvansket så de engelske piratene til “Jolly Roger”. Men teorien er omdiskuter­t, for det røde flagget ble primaert heist for å symboliser­e “ingen nåde” når et skip gjorde hard motstand.

Piratene flagget langt fra bestandig med “Jolly Roger”. Vanligvis vaiet et falskt flagg som skiftet alt etter hvor sjørøverne seilte. På den måten var de mindre utsatt for piratjeger­ne. “Jolly Roger” ble ikke heist før piratskipe­t hadde et offer innen rekkevidde. Hver kaptein hadde sitt personlige flagg, og hvis han var kjent, var det ofte nok til at motstander­ne overga seg uten kamp.

 ??  ?? “Jolly Roger”-flagget ses ofte i populaere skildringe­r av pirater. Her i filmen “The Black Corsair” fra 1976.
“Jolly Roger”-flagget ses ofte i populaere skildringe­r av pirater. Her i filmen “The Black Corsair” fra 1976.
 ??  ?? Under 2. verdenskri­g brukte bl.a. britiske ubåter “Jolly Roger”.
Under 2. verdenskri­g brukte bl.a. britiske ubåter “Jolly Roger”.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway