Historie (Norway)

Flytende drivhus skulle brødfø britiske slaver

-

Under sine oppdagelse­sreiser i Stillehave­t hadde britene kommet over det såkalte brødfruktt­reet, hvis store frukter kan bakes i en ovn. Behandling­en får dem til å minne om brød – mat som kunne brukes som naering for slavene i Vestindia, mente den britiske regjeringe­n.

I 1787 ble det anskaffet et lasteskip til oppgaven. HMS Bounty måtte imidlertid først bygges om bl.a. ble den store kapteinska­hytten omgjort til et drivhus. Dekket ble kledd med blyplater slik at regnvann kunne samles opp og gis til plantene.I tillegg kom en botaniker på plass i besetninge­n. Han skulle sørge for at plantene overlevde turen. Prosjektet så ut til å lykkes, men skipet ble overtatt av mytteriste­r – og de små traerne endte i havet.

 ??  ??
 ??  ?? Blighs brødfruktt­raer endte i havet. I 1791 fikk han et nytt skip og beskjed om å frakte traer til Vestindia. Denne gang var oppdraget vellykket.
Blighs brødfruktt­raer endte i havet. I 1791 fikk han et nytt skip og beskjed om å frakte traer til Vestindia. Denne gang var oppdraget vellykket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway