Historie (Norway)

Skipet Bounty var som en trykkoker

Oppdraget lyktes for besetninge­n på Bounty, men etter oppholdet på paradisøya Tahiti ble stemningen på skipet stadig dårligere.

-

Kaptein William Bligh virket som den rette mannen til å hente brødfruktt­raer i Stillehave­t og seile dem til de britiske slaveplant­asjene i Vestindia. Mannen var en fullbefare­n sjømann og hadde seilt verden rundt med den berømte britiske sjøfareren Cook, som hadde kastet anker utenfor Tahiti, hvor brødfruktt­raerne vokste.

Bligh hyret selv mannskapet sitt, blant mennene var den 23 år gamle styrmannen Fletcher Christian, som han kjente fra før. De to var naermest venner, og underveis forfremmet kapteinen ham til førstestyr­mann.

Oppholdet på Tahiti må ha vaert helt eventyrlig for de fattige sjømennene. Her levde de som hertuger og var ettertrakt­et av kvinnene på øya. Men dagen for avreisen naermet seg, og ulysten økte blant folkene. Bligh måtte bruke pisken for å gjenoppret­te disiplinen.

Etter avseilinge­n var sorgen stor om bord, og kapteinens iltre temperamen­t skapte en dårlig stemning. Spesielt Fletcher Christian og Bligh hadde flere sammenstøt før sinnet eksplodert­e natt til den 28. april 1789.

1787: 9. oktober

Bounty seiler ned Themsen. Etter et år til sjøs kommer skipet frem til Tahiti. I loggboken skryter Bligh av at det ikke har vaert nødvendig å piske mannskapet.

1788: 26. oktober

Tahiti tar så godt imot britene at tre av Blighs menn deserterer. De blir dog hurtig pågrepet og pisket. Disiplinen er gjenoppret­tet.

1789: 5. april

Kongen på Tahiti har foraert Bligh 1015 brødfruktt­raer i gave. Bounty stikker til sjøs med sin verdifulle last. Stemningen om bord er god, noterer Bligh.

1789: 22. april

Bligh sender Fletcher Christian og noen sjøfolk inn på en øy etter ferskvann. De innfødte jager vekk britene, og Bligh beskylder Christian for feighet.

1789: 27. april

Kaptein Bligh oppfører seg despotisk. Uten grunn beskylder han Fletcher Christian for å stjele kokosnøtte­r. Hele besetninge­n skal straffes med halve matrasjone­r.

1789: 28. april

Fletcher Christian leder et mytteri. Sjøfolkene overmanner kapteinen og sleper ham opp på dekk. Av den 43 mann store besetninge­n blir 18 tvunget ned i jollen sammen med kaptein Bligh.

 ?? UNIVERSALI­MAGESGROUP/GETTY IMAGES ?? De opprørske sjøfolkene tok kontroll over HMS Bounty, mens kapteinen og et snes menn ble plassert i en robåt med mat til bare fem dager.
UNIVERSALI­MAGESGROUP/GETTY IMAGES De opprørske sjøfolkene tok kontroll over HMS Bounty, mens kapteinen og et snes menn ble plassert i en robåt med mat til bare fem dager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway