Historie (Norway)

Lindbergh-sakens norske forbindels­e

- Rolf Nilsen

I artikkelen om Charles Lindberghs kidnappede sønn i nr. 2/2021 skriver dere intet om at en av de første personene som ble anholdt i saken var norsk og kom fra Jeløya ved Moss.

Du har helt rett. Den spektakula­ere og dypt tragiske historien om kidnapping­en av Charles Lindberghs 20 måneder gamle sønn har en norsk vinkel som vi ikke omtalte i artikkelen. Så det gjør vi nå.

Den første mistenkte i saken var en viss Henry Johnson med tilnavnet “Red”, og han kom opprinneli­g fra Jeløya i Moss. Den gang het han Fin Henrik Johansen og var sjømann. Under en tur til Boston i 1927 forlot han skipet og bosatte seg illegalt i USA.

I 1930 fikk Johansen hyre på en luksus-yacht som var eid av millionaer­en Thomas Lamont, som var forretning­spartner av Charles Lindbergh. I den forbindels­e møtte og forelsket Johansen seg i Lindbergh-familiens pene barnepike, Betty Gow, som passet parets lille sønn.

Da Charles Lindbergh jr. forsvant fra familiens hus i Hopewell, New Jersey, og etterpå ble funnet død, mistenkte politiet barnepiken Betty Gow og hennes norske kjaereste for å stå bak. Johansen ble derfor hentet inn til avhør som sakens første hovedmiste­nkte. Etter å ha sittet fengslet i fem uker, ble nordmannen løslatt da politiet oppga mistanken. Han ble deretter oppfordret til å forlate USA. Det gjorde han i juli 1932, hvorpå han vendte hjem til Jeløya.

 ??  ?? 1905, Jeløya, Norge Sjømann 1927 1932 1961, Jeløya, Norge
Sjømannen Fin Henrik Johansen ble kjaereste med Lindbergh-parets barnepike, Betty Gow (tv.). Han forlot USA i 1932 og vendte aldri tilbake.
1905, Jeløya, Norge Sjømann 1927 1932 1961, Jeløya, Norge Sjømannen Fin Henrik Johansen ble kjaereste med Lindbergh-parets barnepike, Betty Gow (tv.). Han forlot USA i 1932 og vendte aldri tilbake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway