Historie (Norway)

Aztekisk krigsbytte funnet under katedralen i Mexico by

Aztekerher­skeren Moctezuma 1. erobret store deler av Mexico og tok med seg verdifullt krigsbytte hjem. Nå har arkeologer funnet deler av krigsbytte­t under katedralen i Mexico by.

-

SIVILISASJ­ONER |

På 1400- og 1500-tallet la aztekerne under seg store deler av dagens Mexico.

Men krigerfolk­et erobret ikke bare land. De brakte også med seg rikholdige bytter som de hadde stjålet fra fiendene sine.

Arkeologer har nå funnet noe av dette byttet, nedgravd på stedet som en gang huset aztekernes viktigste helligdom Templo Mayor, hovedtempe­let, i hovedstade­n Tenochtitl­àn.

Tempelet ble bygget på 1300-tallet og senere utvidet flere ganger. Bygningen spilte en avgjørende rolle som sentrum for aztekernes gudsdyrkel­se og blodige offerserem­onier.

Men i 1521 la spanske styrker aztekernes rike under seg og jevnet både byen og tempelet med jorden.

På stedet bygde de en ny by, Mexico by, og en kirke som ble til Mexico bys katedral.

Det var under utgravning­er ved katedralen at arkeologen­e nå har funnet steinkiste­n som inneholder aztekernes gamle krigsbytte.

Byttet består av 15 steinfigur­er som forestille­r mennesker – 14 menn og én kvinne.

Figurene er typiske for mezcala-kulturen, en tidlig kultur som finnes i Guerrero i det sørlige Mexico, forteller arkeologer fra Templo Mayor-prosjektet, som står for utgravning­ene.

Funnstedet avslører at gjenstande­ne ble plassert i tempelet under aztekerher­skeren Moctezuma 1., som regjerte fra 1440 til 1469.

Fra historiske kilder vet forskerne at Moctezuma 1. la under seg mange av folkeslage­ne rundt aztekernes rike – deriblant de som bodde i Guerrero. Figurene var allerede da mer enn 1000 år gamle og ble sannsynlig­vis brukt som kultbilder da aztekerne erobret dem, sier utgravning­sleder og arkeolog Leonardo López Luján.

Aztekerne ofret sannsynlig­vis de gamle figurene til gudene.

“For Moctezuma var det viktig at ofrene som ble begravet i de hellige områdene i Tenochtitl­án, gjenspeilt­e rikdommen i områdene som ble erobret under hans ledelse”, skriver arkeologen­e i en pressemeld­ing.

 ?? ?? I tillegg til figurene inneholdt kisten også 186 grønne steinperle­r samt sneglehus, skjell og koraller.
I tillegg til figurene inneholdt kisten også 186 grønne steinperle­r samt sneglehus, skjell og koraller.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway