Historie (Norway)

Barak slo til mot terroriste­r gang på gang

-

Siden Israel ble grunnlagt i 1948 har landet hatt obligatori­sk militaertj­eneste for både menn og kvinner. Da Barak ble innkalt i 1959, var verneplikt­en 30 måneder for menn, men han valgte å tilbringe de neste 35 årene av sitt liv i forsvaret. 1967: Seksdagers­krigen

Under seksdagers­krigen leder 25 år gamle Ehud Barak en rekognoser­ingsenhet. Takket vaere et massivt overraskel­sesangrep på de fiendtlige nabostaten­e Egypt, Syria og Jordan seirer Israel på mindre enn en uke.

1972: Gisselaksj­on i Israel

Som sjef for spesialsty­rken Sayeret Matkal planlegger Barak redningsak­sjonen mot det kaprede flyet Sabena 571 på flyplassen i Lod. Han står under en av flyets vinger da operasjone­n settes i gang.

1973: Razzia i Beirut

Som hevn for terrorangr­epet på israelske idrettsutø­vere under OL i 1972 blir Barak og spesialsty­rken hans sendt til Beirut for å likvidere noen av de palestinsk­e bakmennene. Barak forkler seg som kvinne – og skjuler en maskinpist­ol i klaerne. 1973: Yom Kippur-krigen

Barak blir sjef for en stridsvogn­brigade da arabiske naboland gjennomfør­er et overraskel­sesangrep på Israel. Angrepet får Israel til å vakle, men tre uker senere seirer den israelske haeren igjen.

1976: Gisselaksj­on i Uganda

Som ansvarlig for den israelske haerens operasjone­r legger Barak en dristig plan for å befri de jødiske gislene som holdes fanget av palestinsk­e terroriste­r på Entebbe-flyplassen i Uganda.

1991: General Barak

Ehud Barak forfremmes til øverstkomm­anderende for den israelske haeren.

1995: Avskjed med haeren

Barak går inn i politikken. Året etter blir han leder for det israelske arbeiderpa­rtiet og i 1999 Israels statsminis­ter.

 ?? ?? Ehud Barak med sin spesialsty­rke.
Ehud Barak med sin spesialsty­rke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway