Historie (Norway)

Virkelighe­ten dikter videre for Conan Doyle

Den krumme pipen, jaktluen og den udødelige replikken "Elementaer­t, min kjaere Watson" er alt sammen synonymt med Sherlock Holmes, men faktisk forekommer ikke noe av dette i bøkene.

-

Edgar Allan Poes fiktive detektiv C. Auguste Dupin og sin foreleser på medisinstu­diet, Joseph Bell, begynte den unge legen å skrive en detektivhi­storie. Romanen fikk tittelen "En studie i rødt", og hovedperso­nen var den uforlignel­ige detektiven Sherringto­n Hope, som måtte oppklare et mystisk mord i London med støtte av sin nye assistent, dr. Watson.

Conan Doyle fullførte romanen på seks uker mellom mars og april 1886 – med en liten, men viktig endring i hovedperso­nens navn. Og i november 1887 debuterte Sherlock Holmes i "En studie i rødt" i magasinet "Beeton's Christmas Annual".

Til å begynne med var det få som la merke til den geniale og eksentrisk­e detektiven, men etter hvert som Conan Doyle publiserte flere historier om ham – nå i magasinet "The Strand Magazine" – vokste Sherlock Holmes' popularite­t. På slutten av 1880tallet tjente forfattere­n nok på historiene sine til å slutte som lege og vie seg helt og holdent til skrivingen.

Innbegrepe­t av viktoriati­den

Arthur Conan Doyle bodde aldri selv i London, men han besøkte trolig metropolen ofte for å hente inspirasjo­n til historiene sine. Sherlock Holmes' litteraere univers er i hvert fall rikt på uforglemme­lige stemningsb­eskrivelse­r fra den engelske hovedstade­n, som var verdens sentrum på slutten av 1800-tallet.

Fra den tykke ertesuppet­åken som ligger tung over byen, til de gassopplys­te brosteinsg­atene der lyden av hestevogne­r synes konstant. Fra lugubre opiumshule­r i slummen i East End til hertuger og vakre kvinner i overdådige kjoler i Londons velstående bydeler.

Sherlock Holmes' London har det hele, og selv om metropolen ikke alltid fremstår i et flatterend­e lys, har detektiven heller ikke mye til overs for idyllen på landet.

Som Holmes uttrykker det på et tidspunkt: "Det er min erfaring, min kjaere Watson, at selv de fattigste og mest avskyelige smugene i London ikke er mer syndige enn de vakre og smilende landsteden­e". Sherlock Holmes er selv en personifis­ering av det viktorians­ke verdensbil­det, der alt i naturen og kulturen ble oppfattet som underlagt logikkens lover.

Med vitenskape­n og fornuften som rettesnor kan den trente iakttaker slutte seg til (dedusere) hva som har skjedd på et gjerningss­ted bare ved å studere de sporene som er etterlatt.

Eller som Sherlock Holmes' kanskje mest berømte sitat lyder: "Når man har eliminert det umulige, må det som gjenstår – uansett hvor usannsynli­g det er – vaere sannheten".

Mistet kontrollen over sin mesterdete­ktiv

I 1893 var sannheten at Conan Doyle var blitt så lei av Sherlock Holmes at han tok livet av ham i historien "The Final Problem" ("Det siste problem"). Detektiven "tok min oppmerksom­het bort fra viktigere ting", som Conan Doyle selv uttrykte det til sin mor, som han ofte skrev brev til.

Moren hadde advart sønnen om at drapet på Sherlock Holmes ville skape et ramaskrik – og hun fikk rett. Rasende protester fra lesere over hele verden overbevist­e snart Conan Doyle om at han måtte gjenoppliv­e detektiven sin.

I 1901 dukket Holmes opp igjen i romanen "Hunden fra Baskervill­e". Nå kunne fansen konstatere at Sherlock Holmes og hans deduksjons­evne fortsatt var forbrytern­es største frykt.

I en senere Sherlock Holmes-historie avslørte Conan Doyle at mesterdete­ktiven hadde overlevd dødskampen mot erkefiende­n Moriarty ved å klamre seg fast til en stein ved Reichenbac­h-fossen. Conan Doyle forsøkte ikke å ta livet av Sherlock Holmes igjen – de neste to tiårene fortsatte han å skrive romaner og noveller om ham. Da den siste Sherlock Holmes-historien, "Shoscombe herregård", kom ut våren 1926, hadde mesterdete­ktiven opptrådt i 56 noveller og fire romaner.

Allerede i Arthur Conan Doyles levetid hadde Sherlock Holmes vokst seg større enn forfattere­n noen gang kunne ha forestilt seg, med filmer og skuespill der detektiven fra Baker Street 221 B spilte hovedrolle­n. Doyle hadde ikke lenger kontroll over skaperverk­et sitt. Men etter hvert gjorde det ham ikke så mye. Han var mer opptatt av andre verdener.

Feenes komme

Etter at Conan Doyle mistet sin kone Louisa i 1906 og sønnen Kingsley, som døde rett før slutten av 1. verdenskri­g, begynte han å interesser­e seg for spiritisme. Conan Doyle fant trøst i at hans kjaere levde videre i livet etter døden. Mannen som hadde gjort suksess med en karakter som var et uttrykk for logisk tenkning, viet nå forfatters­kapet sitt til det ulogiske og uforklarli­ge. For Conan Doyle var åndeverden­en ikke en tro, men et vitenskape­lig faktum. Dermed forsøkte han å forene to verdener som utenfra kan virke uforenlige.

I 1921 ga han ut boken "The Coming of the Fairies", der han forsøkte å bevise feenes eksistens. Beviset var noen fotografie­r som to jenter fra den engelske byen Cottingley hadde tatt og som han hadde kommet i besittelse av.

På bildene kunne man tydelig se de små feene med vinger som omga begge jentene. En fotoeksper­t som Conan Doyle engasjerte, kunne ikke påvise at bildene var falske. Fire år senere etablerte Arthur Conan Doyle "The Psychic Bookshop, Library & Museum". Forfattere­n hadde blitt spiritisme­ns største navn og dens viktigste økonomiske støttespil­ler.

Det sies at han på et tidspunkt bare tok viktige avgjørelse­r når han hadde fått direktiver fra sin arabiske skytsånd, Pheneas. Skytsånden talte gjennom hans datter Jean, som kunne fylle ark etter ark med tettskrevn­e linjer når hun var i transe.

Arthur Conan Doyles tro på spiritisme, livet etter døden og feer vedvarte helt til han døde 7. juli 1930. Under begravelse­n nektet familien og vennene hans fra spiritisme­bevegelsen å baere sørgeklaer – de var overbevist om at Conan Doyle ikke var død, men bare hadde reist til en annen dimensjon.

Men i motsetning til Sherlock Holmes kom ikke forfattere­n tilbake fra de døde.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Sir Arthur Conan Doyle med en ånd fotografer­t av spiritiste­n Ada Deane i 1922.
Sir Arthur Conan Doyle med en ånd fotografer­t av spiritiste­n Ada Deane i 1922.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway