Historie (Norway)

Historiens mest vellykkede brannfly

Siden 1955 har brannfly og helikoptre vaert i luften for å slukke branner over hele verden. Her er fire av de mest legendaris­ke modellene.

-

han lenge hadde hatt.

Hvis fly kunne spre gjødsel på åkrene, burde det også vaere mulig å sprøyte vann over skogbranne­r, mente Ely. Etter en del motstand fikk han til slutt grønt lys fra sine overordned­e for ideen sin.

De første landbruksp­ilotene Ely kontaktet, var ikke interesser­t. Sommeren 1955 kjørte Ely til Floyd Noltas lille flyplass, der den tidligere stuntpilot­en tok imot ham med en helt annen entusiasme.

"Alt jeg trengte å gjøre, var å bemerke at han måtte ha mye erfaring med å spre ting over jorder fra fly og spørre om han kunne gjøre det samme med en skogbrann", skrev Ely i sine memoarer.

"Han ba meg komme tilbake om en uke."

Pionerene ble ringt ned

Floyd Nolta hadde tidligere oppfunnet et mekanisk traktsyste­m for å spre risfrø fra flyet sitt, og nå brukte han sin tekniske oppfinnsom­het til å realisere Elys idé. Den 23. juli 1955 var Floyds brannfly klart.

Han hadde utstyrt sitt lille Boeing-Stearman Model 75 biplan med en 640 liters vanntank, skåret et hull i bunnen av flyskroget og satt inn en hengslet luke med en trykklås og et tau slik at luken kunne åpnes med et enkelt rykk fra cockpiten. For å prøve ut systemet satte Floyd fyr på gresset i naerheten av rullebanen, og deretter fikk hans smidigere bror Vance Nolta lov til å teste flyet, ifølge Ely:

"Vance fløy lavt og trakk i tauet og slukket brannen. Brannflyet var født."

Mindre enn en måned senere, den 12. august, brøt det ut en skogbrann i Mendocino, ca. 40 km fra Willows. Brødrene Nolta fylte umiddelbar­t flyets vanntank, og Vance satte kursen mot brannen. I lav høyde spredte Vance en sky av vann over brannområd­et og snudde deretter flyet for å fylle tanken igjen.

Nolta slapp den våte lasten seks ganger over brannen på vestsiden av Bald Mountain, som han sammen med brannmanns­kapene på bakken fikk kontroll over. Operasjone­n var så vellykket at Joe Ely og Floyd Nolta fikk frie tøyler til å opprette avdelingen Mendocino Air Tanker Squad (MATS).

Enheten, som fikk økonomisk støtte fra skogvesene­t, besto i 1956 av syv fly, de fleste av dem dobbeltdek­kere ombygget til brannfly som bekjempet skogbranne­r over hele California fra blant annet Noltas egen og Willows' flyplasser. Innbyggere som observerte flammer eller røyk i skogen kunne ringe Willows' kommandose­ntral og tilkalle et brannfly med nødnummere­t 80.

I løpet av den første aktive måneden, august 1956, bekjempet Noltas fly tolv skog

branner. Sesongen for landbruksf­lyvning var over i juni, så de lokale landbruksp­ilotene var glade for den nye jobben, som ga dem en ekstra inntekt.

Ifølge Ely var brannpilot­ene "de siste guttene med silkeskjer­f og laerhjelm".

"De kastet seg ut i hva som helst", skrev Ely imponert.

Kjemikalie­r skulle kvele ilden

Bare i løpet av 1956 fløy Noltas brannpilot­er 1387 tokt og spredte over 300 000 liter vann over skogbranne­r i California og Oregon. Men pilotene oppdaget snart et problem. Ved kraftige branner der ilden nådde tretoppene, fordampet vannet ofte før det nådde målet.

Derfor eksperimen­terte Joe Ely og pilotene med kjemikalie­blandinger som kunne kvele ilden uten å fordampe. En av blandingen­e inneholdt for eksempel mineralet bentonitt – en vannsugend­e type leire som forhindret fordampnin­g, men som noen ganger klumpet seg i flyets vanntank. Et lokalt selskap hjalp Joe Ely med å finne opp en maskin som kunne blande 3750 liter kjemikalie­r og vann ogpumpe det inn i et fly på få minutter.

Basert på erfaringen­e så langt utviklet Ely og Nolta prinsippen­e for brannslokk­ing fra fly, og slo fast at hvis flyet tømte

vannet 30 meter eller mer over vegetasjon­en, var det i praksis bortkastet.

"Det endelige målet er å fly så lavt og sakte som det er sikkerhets­messig mulig. Det betyr vanligvis 130 km/t og ca. 15 meter over brannen", skrev Ely i en rapport fra 1957.

Når lasten var tømt, kunne en dyktig pilot utnytte vekttapet til å få oppdrift og sveipe opp over fjellrygge­ne.

Men etter hvert som brannflyen­e ble større, ble de vanskelige­re å manøvrere. I 1958 ble pilot Joseph Anthony den første brannflyve­ren som omkom da han styrtet i naerheten av Sequoia nasjonalpa­rk i California. Bare 40 år senere – i 1997 – hadde nesten 200 brannflypi­loter mistet livet i USA.

Mange av USAs brannfly på 1960-tallet var oppgradert­e krigsfly utstyrt med vanntanker på opptil 9460 liter. Det var nesten 15 ganger mer vann enn Vance Noltas fly hadde i 1955. I 1967 lanserte kanadierne det berømte Canadair CL-215, et spesialbyg­get brannfly som kunne gli over elver og innsjøer og fylle tankene på 5400 liter i løpet av sekunder.

Utviklinge­n fortsatte inn på 1980-tallet, da brannhelik­optrene i California for første gang fikk en vannbehold­er montert under skroget. Da hadde også landene rundt Middelhave­t for lengst tatt i bruk brannfly.

I dag fører den globale temperatur­økningen til flere og mer voldsomme skogbranne­r. Fra USA til Australia og Hellas utkjempes det hvert år en desperat kamp mot flammehave­t. Og hver gang får brannmanns­kapene på bakken uvurderlig hjelp fra kollegene i luften – takket vaere Joe Ely og Floyd Nolta.

"De kastet seg ut i hva som helst." Joe Ely om de første brannpilot­ene.

 ?? MATT GUSH/SHUTTERSTO­CK.COM ?? I dag er assistanse fra brannslokk­ingsfly ofte avgjørende for brannmanns­kapene på bakken.
MATT GUSH/SHUTTERSTO­CK.COM I dag er assistanse fra brannslokk­ingsfly ofte avgjørende for brannmanns­kapene på bakken.
 ?? ??
 ?? NATIONAL ARCHIVES CATALOG 95-GP-4763-291705 ?? Frem til 1955 foregikk all brannslokk­ing i USA på bakken. Her er frivillige på vei til en brann i 1934.
NATIONAL ARCHIVES CATALOG 95-GP-4763-291705 Frem til 1955 foregikk all brannslokk­ing i USA på bakken. Her er frivillige på vei til en brann i 1934.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway