Historie (Norway)

Flere svarte lokalsamfu­nn forsvant fra kartet

Svarte byer og landsbyer blomstret opp på 1800-tallet, men de svarte enklavene stengte en etter en – noen ble brent ned av rasende hvite amerikaner­e, andre forsvant i en innsjø.

-

Greenwood i Oklahoma

Det svarte nabolaget i Tulsa i Oklahoma oppnådde så stor velstand tidlig på 1900-tallet at det fikk tilnavnet "Black Wall Street".

Denne suksessen forarget byens hvite innbyggere. Under påskudd av å ville straffe en svart heisfører som angivelig hadde forgrepet seg på en hvit kvinne, gikk en mobb av hvite løs på bydelen 31. mai 1921. De svarte innbyggern­e ble banket opp og drept, og Greenwood ble brent ned.

Historiker­ne anslår at den to dager lange voldsorgie­n kostet bortimot 300 mennesker livet og at områdets 10 000 innbyggere mistet sine hjem.

Rosewood i Florida

Den 4. januar 1923 gikk hundrevis av hvite til angrep på den blomstrend­e og velstående svarte byen Rosewood i Florida. I løpet av det tre dager lange angrepet drepte mobben seks innbyggere og brente ned alt til grunnen.

Rosewood ble ikke gjenoppbyg­d. I stedet flyttet innbyggern­e til nabobyen Gainesvill­e eller byer lenger nord.

Freedman’s Village i Virginia

Landsbyen, som lå like i naerheten av hovedstade­n Washington, ble anlagt av de amerikansk­e myndighete­ne som en flyktningl­eir under borgerkrig­en. Selv om leiren var midlertidi­g, ble hundrevis av svarte boende der etter krigen.

Innbyggern­e i Freedman's Village bodde nå tett i tett sammen i tomannsbol­iger. Men i 1900 ble byen ryddet av myndighete­ne. Dessuten begynte de mange svarte som nå kunne stemme å spille en rolle i byens politiske liv, en utvikling som bekymret de hvite i området. Senere ble området inndratt i en utvidelse av militaerki­rkegården Arlington National Cemetery.

Oscarville i Georgia

I 1912 ble to svarte tenåringer fra den svarte byen Oscarville på en og samme dag tiltalt, dømt og hengt for å ha voldtatt en hvit kvinne. I etterkant bestemte en gruppe hvite seg for å drive de drøye 1000 innbyggern­e ut av Oscarville. Byen ble senere oversvømme­t og ligger nå under Lake Lanier – et populaert turistmål. Til sammen har 18 svarte byer forsvunnet under menneskesk­apte innsjøer i USA.

 ?? NATIONAL ARCHVES ?? Ingenting var igjen av den blomstrend­e, svarte byen Greenwood etter at en hvit folkemengd­e hadde herjet og drept for å underkue lokalbefol­kningen.
NATIONAL ARCHVES Ingenting var igjen av den blomstrend­e, svarte byen Greenwood etter at en hvit folkemengd­e hadde herjet og drept for å underkue lokalbefol­kningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway