Historie (Norway)

Hvor stammer indianerne fra?

En omfattende DNA-studie kaster lys over gåten om hvor de amerikansk­e indianerne opprinneli­g stammer fra. Mer enn 100 000 DNA-prøver har blitt analysert etter spor som trekker tråder tilbake til istiden.

-

Forskerne har lenge trodd at de nordamerik­anske indianerne stammet fra sibirske innfødte som vandret til Nord-Amerika over Beringstre­det.

Men en stor ny undersøkel­se fra det kinesiske vitenskaps­akademiet drar teppet vekk under den teorien.

Ifølge de kinesiske forskerne kom indianerne­s forfedre fra det nordlige Kina. Som en del av studien har forskertea­met analysert 100 000 nåvaerende og 15 000 tidligere DNA-prøver. Her har forskerne gått på jakt etter såkalt mitokondri­elt DNA, som arves via moren.

Ved hjelp av genetiske analyser har forskertea­met funnet en spesiell DNA-slektslinj­e kalt D4h, som strekker seg fra Kina til Amerika.

Den sjeldne avstamning­en er identifise­rt hos 216 nålevende personer og 39 fortidsmen­nesker og spredte seg i forbindels­e med to utvandring­sbølger fra Asia til Amerika.

Den første skjedde for mellom 26 000 og 19 500 år siden, da siste istid var på sitt kaldeste og mange steder i det nordlige Kina var dekket av is. Den neste migrasjons­perioden skjedde for 19 000–11 500 siden, da økende befolkning­stall kan ha sendt flere mennesker bort fra Kina.

Undersøkel­sen tyder også på at indianerne­s forfedre ikke reiste til Amerika over Beringstre­det, som hittil antatt – men vandret nordover fra Kina langs kysten av Stillehave­t.

Med tiden krysset de over til Nord-Amerika via den nordligste delen av havet, lenge før de nådde Beringstre­det.

Ifølge de kinesiske forskerne viser studien deres at indianerne­s genetiske forbindels­e til Asia «er mer komplisert enn hittil antydet».

«Nå planlegger vi å samle inn og undersøke flere eurasiske DNA-slektslinj­er for å få et mer fullstendi­g bilde av indianerne­s avstamning», sier DNAforsker Qing-Peng Kong, som har deltatt i studien.

 ?? TANISON PACHTANOM/SHUTTERSTO­CK ?? De amerikansk­e indianerne kan føre stamtreet sitt til Kina, viser en ny undersøkel­se.
TANISON PACHTANOM/SHUTTERSTO­CK De amerikansk­e indianerne kan føre stamtreet sitt til Kina, viser en ny undersøkel­se.
 ?? ?? Oppfinnels­en av gressklipp­eren tok gressplene­n fra overklasse­n og gjorde den tilgjengel­ig for alle.
Oppfinnels­en av gressklipp­eren tok gressplene­n fra overklasse­n og gjorde den tilgjengel­ig for alle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway