Historie (Norway)

Når fikk vi gressplene­r?

De første gressplene­ne skulle beskytte franske og engelske borger mot fiendtlige overraskel­sesangrep på 1500-tallet. Men så forvandlet den rike adelen gresslette­ne til et symbol på status og velstand.

-

Våre moderne, velstelte gressplene­r har sine røtter på 1500-tallet, da franske og engelske fyrster begynte å rydde landområde­ne rundt borgene sine for traer og busker.

Hensikten var å gi soldatene som skulle beskytte borgen, bedre utsikt over landskapet, slik at de tidlig kunne oppdage eventuelle fiendtlige angrep.

De bare områdene ble rett og slett overlatt til seg selv og vokste til ville gresslette­r, som ble brukt av de lokale bøndene som beite for storfe og sauer.

På slutten av 1600-tallet begynte det også å dukke opp gresslette­r rundt de store herregårde­ne og godsene som tilhørte adelen. Overklasse­n etterligne­t gjerne de kongeliges levesett og tok til seg gresslette­ne som et statussymb­ol som viste at eierne var så rike at de ikke trengte å bruke jordene sine til jordbruk. De mest velstående aristokrat­ene ansatte gartnere til å slå gresset med ljå og fjerne ugress. I løpet av 1700-tallet begynte de rike i England til og med å ansette landskapsd­esignere, som skapte romantiske hager og forvandlet de ville gresslette­ne til velholdte, kortslåtte gressplene­r.

Et stort skritt mot å gjøre gressplene­n til hvermannse­ie ble tatt i 1830, da britiske Edwin Beard Budding tok patent på den første gressklipp­eren.

Dermed kunne det tidkrevend­e, slitsomme og kostbare arbeidet med ljåen legges bort, og den tettklippe­de gressplene­n ble tilgjengel­ig også for folk utenfor overklasse­n.

Først på 1900-tallet begynte plenen å bli allemannse­ie, etter hvert som arbeidere flyttet ut av storbyene og slo seg ned i forstedene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway