Historie (Norway)

Nazistene lette etter en arisk sivilisasj­on i Tibet

På ordre fra SS-lederen Heinrich Himmler reiste tyske forskere til Tibet for å finne den ariske rasens opprinnels­e. Ved å studere lokalbefol­kningen ville forskerne bevise at tibetanern­e var av arisk avstamning.

-

I 1938 krysset fem tyske forskere grensen mellom India og Tibet. Pakket på muldyr hadde tyskerne med seg blant annet fotoutstyr og instrument­er for nøyaktige målinger av hodeskalle­r.

Ekspedisjo­nen til Tibet var organisert av SS-leder Heinrich Himmler med støtte fra Adolf Hitler. I nazistenes raseteori var høye, blonde ariere den mest ettertrakt­ede rasen, og ved å måle hodeskalle­ne til lokalbefol­kningen ville forskerne bevise at tibetanern­e var av arisk avstamning.

Ifølge Himmler og Hitler stammet arierne fra Atlantis – den sagnomsust­e øya som angivelig ble utslettet av en flodbølge. Nazistene hadde flere teorier om ariernes videre skjebne.

En teori var at de gjenlevend­e arierne reiste til Nord-Europa og fikk etterkomme­re før de vandret videre til det høytliggen­de Tibet. En annen teori var at arierne reiste direkte til Tibet, hvorfra noen av deres etterkomme­re senere vandret til Nord-Europa.

Den nordiske rasen kom fra Tibet

En av lederne for Himmlers forsknings­gruppe var antropolog­en Bruno Beger. Han ville måle hodene til tibetanern­e og lage gipsavstøp­ninger av dem fordi hver rase ifølge nazistene hadde en saeregen hodeform.

I sine notater beskrev Beger forskertea­mets oppgave:

"Å samle inn materiale om proporsjon­er, opprinnels­e, betydning og utvikling av den nordiske rasen i denne regionen."

Arbeidet ble avbrutt av utbruddet av andre verdenskri­g i 1939.

Ifølge arbeidspap­irene sine rakk Beger å ta mål av 376 tibetanere, ta 2000 fotografie­r og "avstøpe hodet, ansiktet, hendene og ørene til 17 personer".

Materialet gikk delvis tapt under krigen. Resten er nå utstilt på museer i Tyskland og USA.

Heinrich Himmlers forskere fikk selvsagt aldri bevist at tibetanern­e var etterkomme­re av ariere fra Atlantis.

 ?? ?? De nazistiske studerte forskerne anatomi tibetanern­es
- deres - spesielt med stor hodet grundighet.
De nazistiske studerte forskerne anatomi tibetanern­es - deres - spesielt med stor hodet grundighet.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway