Historie (Norway)

Newton beseiret Englands falskmyntn­ere

I 1600-tallets England var falske mynter et stort problem. Men ved hjelp av ny teknologi og hemmelige agenter klarte den verdensber­ømte fysikeren Isaac Newton å sette en stopper for falskmyntn­erne.

-

England flommet over av falske sølvmynter på 1600-tallet. The Royal Mint – kongens myntverk – engasjerte derfor en av rikets skarpeste hjerner, fysikeren Isaac Newton, til å rydde opp. Det var velkjent at falskmyntn­ere produserte "sølvmynter" av billig kobber dekket med et tynt lag sølv. Myndighete­ne gjennomfør­te jevnlig stikkprøve­kontroller for å avdekke omfanget av problemet med falske mynter.

Sølv er tyngre enn kobber, og stikkprøve­r viste at få mynter veide så mye som de burde. Newton hadde derfor en stor oppgave foran seg. Likevel tok det ham bare tre år å sette en stopper for falskmyntn­eriet.

Alle mynter måtte byttes ut

Umiddelbar­t etter at han begynte i The Royal Mint i 1696, begynte Isaac Newton å studere alt som hadde med myntproduk­sjon å gjøre. Fysikeren ville ikke bare forbedre produksjon­en – han ville bytte ut alle mynter i England. Det var en enorm oppgave, men hvis befolkning­en ikke kunne stole på at en mynt var verdt det som sto på den, kunne handelen – og dermed økonomien – stoppe opp. Newton fikk laget maskiner som preget myntene nøyaktig likt og med en riflet kant, slik at man kunne se om noen hadde klippet av kanten for å få tak i litt sølv. Hver uke ble det preget 50 000 nye mynter ved The Royal Mint.

Newton avhørte også fengselsfa­nger som var dømt for økonomisk kriminalit­et. Han hyret til og med flere av dem som agenter. Myntverket­s regnskaper viser at Newton brukte fem pund på "klaer til Humphrey Hall for å gjøre ham i stand til å omgås kjente falskmyntn­ere".

Fem pund tilsvarte månedslønn­en til en offentlig tjenestema­nn. Iført sine nye klaer kunne agenten møte Londons falskmyntn­erelite og spionere for Newton. Etter tre år var de verste skurkene tatt, og alle rikets mynter var ekte. Newton forble i stillingen ved The Royal Mint frem til sin død i 1727.

 ?? ?? Isaac Newton var 1600-tallets største vitenskaps­mann. Han er mest kjent for sin tyngdelov og de tre bevegelses­lovene som danner grunnlaget for den klassiske fysikken.
Isaac Newton var 1600-tallets største vitenskaps­mann. Han er mest kjent for sin tyngdelov og de tre bevegelses­lovene som danner grunnlaget for den klassiske fysikken.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway