Historie (Norway)

Solstormer skal avsløre vikingenes hemmelighe­ter

Når ble skandinavi­ske bønder til vikingtide­ns handelsmen­n og plyndrere? Og hvorfor? Disse og mange andre spørsmål kan forskerne kanskje snart få svar på – bokstaveli­g talt med hjelp fra oven.

-

Alle kjenner vikingene – de modige skandinave­ne som seilte på verdenshav­ene i sine robuste og manøvrerba­re skip som handelsmen­n og plyndrere.

Men når ble nordboerne til vikinger, og hvorfor?

Hittil har vitenskape­n bare kunnet anta svaret på dette og andre av vikingtide­ns gåter. Men nå hjelper et nytt dateringsv­erktøy forskerne med å løse gåten.

Ved hjelp av astronomen­es kunnskap om solstormer kan arkeologen­e kartlegge vikingtide­ns hendelser med hittil ukjent presisjon.

Til nå har karbon 14-datering vaert forskernes viktigste verktøy for å datere gjenstande­r fra vikingtide­n.

Metoden går ut på å måle gjenvaeren­de mengde av den radioaktiv­e isotopen karbon 14 i gjenstande­ne.

Metoden er imidlertid usikker fordi forskerne så langt har manglet ankerpunkt­er – pålitelige dateringer av viktige årstall som kan tjene som utgangspun­kt for dateringen.

Et dansk forskertea­m har imidlertid oppdaget at det dannes store mengder karbon-14 under solstormer – en storm av ladde partikler som sendes ut fra solen.

Svingninge­ne kan måles direkte i for eksempel årringer i traer, noe som gir forskerne et pålitelig utgangspun­kt for datering. Den økte presisjone­n gjør det mulig å aldersbest­emme gjenstande­r med en usikkerhet på bare ti år – en betydelig forbedring i forhold til karbon-14-metodens usikkerhet­smargin på 150-200 år.

En solstorm i 775 har allerede hjulpet forskerne med å kartlegge vikingenes tidligste handelsrut­er. Ved å måle karbon-14 i de arkeologis­ke lagene i den gamle vikinghand­elsbyen Ribe har forskerne identifise­rt det laget som ble påvirket av solstormen.

Siden arkeologen­e vet at laget ble dannet i 775, kan de bruke det som et presist utgangspun­kt for å datere de andre lagene og gjenstande­ne som ligger gjemt i dem.

Det dreier seg blant annet om handelsvar­er fra naerområde­r i Norden, Østersjøen og Rhinland i de tidlige lagene, noe som ifølge forskerne viser at skandinave­ne drev handel allerede rundt 750 – flere tiår tidligere enn tidligere antatt.

Forskninge­n har vidtrekken­de perspektiv­er også for andre forsknings­felt.

De nye dataene vil "gi bedre muligheter til å forstå raske utviklinge­r som handelsstr­ømmer eller miljøforan­dringer i fortiden", sier Jesper Olsen, lektor ved Aarhus Universite­t i en pressemeld­ing.

SJØSLAG |

Den 10. mars 241 f.Kr. barket opp mot 400 krigsgalei­er fra Roma og Kartago sammen i slaget ved De egadiske øyer utenfor Sicilia.

Det skulle bli et avgjørende slag i den første punerkrige­n, som endret maktbalans­en i Middelhave­t.

Siden 2010 har arkeologer funnet arkeologis­ke spor etter slaget – spesielt rambukker av metall som ble plassert foran på skipene, slik at de kunne støte mot og gjennombor­e sidene på fiendens galeier. Utgravning­ene under vann fortsetter, og nylig fant et internasjo­nalt forskertea­m ytterliger­e to rambukker.

Til sammen er det nå funnet 27 rambukker fra antikkens store sjøslag. Som noe nytt har marinarkeo­logene også funnet mynter fra noen av de tusenvis av falne soldater og sjømenn fra slaget.

I tillegg til rambukker og mynter har arkeologen­e også hentet opp 27 hjelmer fra sjøslaget fra bunnen av Middelhave­t under den siste utgravning­en.

De fleste av hjelmene er av typen monteforti­no, en opprinneli­g keltisk hjelmtype som ble populaer i den romerske haeren fordi den var enkel å masseprodu­sere. Hjelmtypen ble også brukt av soldater fra Kartago.

Selv om mynter og hjelmer først og fremst tyder på at ofrene var romere, var det Kartago som led nederlag i sjøslaget ved De egadiske øyer.

Før slaget hadde Roma vaert sterkest på land, mens fiendene hersket på havet. Da flåten deres ble ødelagt utenfor Sicilia, hadde Kartago ikke noe annet valg enn å søke fred og avstå store landområde­r på Sicilia til Roma.

 ?? SYDVESTJYS­KE MUSEER ?? Utgravning­er i byen Ribe avslører vikingenes tidligste handel med blant annet brynestein­er og dyreskinn.
SYDVESTJYS­KE MUSEER Utgravning­er i byen Ribe avslører vikingenes tidligste handel med blant annet brynestein­er og dyreskinn.
 ?? ?? Rambukkene hadde tre "finner" som var smalest forrest og ble tykkere bakover. Dette sikret at de kunne gjøre maksimal skade med minst mulig risiko for at de satte seg fast i fiendens skip.
Rambukkene hadde tre "finner" som var smalest forrest og ble tykkere bakover. Dette sikret at de kunne gjøre maksimal skade med minst mulig risiko for at de satte seg fast i fiendens skip.
 ?? ?? For første gang har arkeologer funnet romerske mynter fra noen av de mange tusen ofrene for et av antikkens blodigste sjøslag.
For første gang har arkeologer funnet romerske mynter fra noen av de mange tusen ofrene for et av antikkens blodigste sjøslag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway