Historie (Norway)

Forskere finner verdens eldste katteavfør­ing

Paleontolo­ger har gravd ut 12 mill. år gammel katteavfør­ing i en leirgrop i Østerrike. Etterlaten­skapene er de eldste i sitt slag og skal nå hjelpe forskerne med å finne ut mer om dyrenes kosthold og levevis.

-

En gruppe østerriksk­e paleontolo­ger fikk seg en overraskel­se da de nylig utforsket en leirgrop nord for byen Graz i Sør-Østerrike.

Blant fossilene av krypdyr og pattedyr fant de noen forsteined­e klumper. Ved naermere ettersyn viste det seg at de harde klumpene var avføring.

Etterlaten­skapene var like gamle som fossilene de var omgitt av – 12 mill. år, sier Martin Gross, paleontolo­g ved Universalm­useum Joanneum, som nettopp har undersøkt de uvanlige funnene sammen med kolleger.

Ved å analysere avføringen­s kjemiske sammensetn­ing har forskerne fastslått at den stammer fra kattedyr – henholdsvi­s en liten hyene og en Albanosmil­us, et ca. 100 kg tungt rovdyr som minnet om en istidens sabeltannk­att og levde for mellom 15 og fem mill. år siden.

Avføringen er den eldste kjente avføringen fra disse rovdyrarte­ne og derfor viktig for forskerne, sier Gross.

"Selv avføring som er flere millioner år gammel, kan gi viktig informasjo­n om skaperen," sier han.

Analyser viser at avføringen fra hyener inneholder mange beinfragme­nter. Beina stammer sannsynlig­vis fra de smådyrene som var hyenens viktigste matkilde.

I tillegg har fossilene håravtrykk fra en ukjent kilde.

Avtrykkene kan ha kommet fra byttedyr som flygende ekorn eller bever, eller fra dyrets egen pels, sier forskerne.

Selv om Albanosmil­us var det største rovdyret i sitt miljø, var det ingen beinrester i avføringen. Forskerne mener at dette sannsynlig­vis skyldes at dyrets kosthold besto av minst 70 pst. kjøtt.

Biologer har funnet ut at surhetsgra­den i magesekken generelt er høyere hos kjøttetend­e dyr. Den høye syreinnhol­det hjelper dyret med å fordøye bein, som derfor ikke blir liggende igjen som fragmenter i avføringen.

Forskernes funn ble nylig offentligg­jort i det vitenskape­lige tidsskrift­et Historical Biology.

 ?? FRITZ MESSNER/ UNIVERSALM­USEUM JOANNEUM/M. GROSS ?? Forskerne har bl.a. funnet avføring fra kattedyret Albanosmil­us, som lignet på istidens sabelkatt og levde inntil for fem mill. år siden.
FRITZ MESSNER/ UNIVERSALM­USEUM JOANNEUM/M. GROSS Forskerne har bl.a. funnet avføring fra kattedyret Albanosmil­us, som lignet på istidens sabelkatt og levde inntil for fem mill. år siden.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway